FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a rezolvat problema locuințelor sociale pentru 16 familii. Locuințele modulare sunt gata să fie date în folosință

Locuințele sociale construite de Primăria Cernavodă. FOTO CTnews.ro

În urmă cu 4 ani, pe 17 februarie, barăcile Grupului Social din Cernavodă luau foc și mai multe familii rămâneau în plină iarnă, sub cerul liber. Au fost cazate de urgență și provizoriu la Căminul de Bătrâni din oraș, iar astăzi oamenii se apropie de clipa când se vor reîntoarce la ceea ce numesc “acasă”. Primăria le-a cumpărat locuințe, iar acum se lucrează de zor la amenajare și la instalarea utilităților. Sunt locuințe modulare, de tip container și sunt nou-nouțe. Sclipesc de curățenie și miros a nou.

Marian Iordache este consilierul primarului din Cernavodă, și își amintește noaptea când au ars barăcile.

“Zona aceea se numește Prund și acolo a  existat o organizare de șantier, șantier care a dus la construcția principalelor obiective industriale din Cernavodă, mai ales a Canalului Dunăre – Marea Neagră. În zona respectivă au existat niște barăci în care au locuit muncitorii în perioada construcțiilor. Grupul acesta social a rămas pe picioare și a fost locuit de persoane cu venituri foarte reduse sau persoane fără venituri. Din păcate într-una din aceste barăci s-a produs un incendiu cu câțiva ani în urmă, și singura soluție care s-a găsit pe moment a fost utilizarea unor spații care aparțin municipalității, pentru ca acele familii să nu rămână pe drumuri, cele care au locuit în baraca arsă”.

Primarul din Cernavodă a decis că oamenii merită o locuință personală pentru că nimic nu-i mai bun și “personal” decât camera ta, în care stai doar tu cu ai tăi. Soluția “Căminul de Bătrâni” nu mai putea funcționa la nesfârșit, așa că s-a decis destul de repede.

“Fiind vorba de o situație de urgență care s-a prelungit atât de mult, Primăria a luat decizia construirii unor locuințe imediat. Ni s-a părut că o soluție optimă ar fi locuințele modulare pentru că atât costul cât și perioada de punere în funcțiune este mult mai scurtă decât la construcția de blocuri sau la construcția unor case pe teren” spune Marian Iordache.

Și are dreptate. Prețul și calitatea containerelor de locuit fac din acestea o soluție imediată și foarte accesibilă. Sunt mai ieftine decât orice construcție din cărămidă, construcția lor durează puțin, iar dacă se dorește relocarea acestora ea poate fi făcută foarte ușor. În plus, genul acesta de container de locuit este și “eco-friendly”, adică protejează mediul înconjurător. Calitatea acestora este bună, întrucât ele respectă normele ISO referitoare la izolatie temperatură-umezeală, iar prețul este și el unul bun având în vedere calitatea. Primele 16 containere de locuit au ajuns deja la Cernavodă. L-am găsit pe viceprimarul Șerif Cârjali pe șantier, între muncitorii care se ocupau cu instalațiile. Oamenii în salopetă racordau locuințele la utilități (apă, canal), iar viceprimarul se uita în fiecare spațiu de locuit.

“Gata, s-au montat, sunt în regulă, dar mai trebuie racordate la utilități: canalizare, apă, căldură. A fost un incendiu acolo, a luat foc o baracă, oamenii aceia stau provizoriu de 4-5 ani la Căminul de Bătrâni și în prima fază la ei ne-am gândit: să-i mutăm de-acolo” spune vicele din Cernavodă.

Containerele-locuință construite cu dimensiuni prestabilite sau executate în funcție de cerințele clientului sunt încăperi care oferă confortul necesar unei case. Au o structură eficientă care permite supraetajarea acestora până la 4 etaje. La Cernavodă există parter și primul etaj, și e suficient deocamdată. Genul acesta de locuințe “de-a gata” se pot mobila, se pot compartimenta și se pot poziționa cu elemente sanitare în interior. Unde mai pui că au și un confort ridicat prin faptul că sunt termoizolate și hidroizolate, oferind locatarilor un cadru similar unui locuințe clasice.

“Containerele au fost fabricate la Câmpina de către un operator specializat în realizarea de containere, ca urmare a unei licitații publice. Costul total este de cca. 600 de mii de lei pentru 16 locuințe modulare. Aceste locuințe, în acest moment se află pe poziție, cuprind o cameră de zi, o bucătărie și o toaletă/baie. Sunt utilate cu mobilier de bază iar familiile care au fost afectate de incendiul din urmă cu 5 ani se vor muta în aceste locuințe, alături de celelalte cazuri sociale, pentru că nu au fost 16  familii afectate de incendiu, ci mai puține”, explică Iordache. 

Genul acesta de locuințe merită luat în considerare mai ales dacă ai banii numărați. Și o primărie care se chivernisește bine, întotdeauna îi are. Astfel de case modulare sunt livrate deja montate, gata să te muți în ele. Nu există șantier, cel mult trebuie să te ocupi de mobilarea lor.

“Au fost mici probleme legate de derularea proiectului, cele mai multe au ținut de chestiuni tehnice de detaliu pe care nu le-am bănuit nici noi până nu ne-am lovit de primul pachet de containere. Vorbim despre administrarea problemelor legate de utilități, Din păcate, utilitățile pentru astfel de construcții țin mai mult – ca și termen de execuție – decât construcția în sine ” spune consilierul primarului din Cernavodă. Trebuie apă, trebuie canal și trebuie curent electric.

“Urmează încă un set de 16; sunt special pentru locuit, sunt tip garsonieră. Cu baia utilată cu boiler, cu cadă, cu chiuvetă, deci e o cameră cu bucătărie și cu baie. Vine omul, își pune patul și se mută acolo. Am făcut un provizorat, am tras curent acolo, dar pe urmă fiecare se va racorda individual. Nu va mai fi ca până acum, să plătească Primăria. Sunt și alei, infrastructura e gata, am mai turnat o placă de beton…” spune dintr-un foc viceprimarul Șerif Cârjali.

Cei care folosesc astfel de locuințe modulare spun că sunt sigure și din punct de vedere al rezistenței la cutremur, iar traiul în interior îți asigur un climat fără probleme, grație stratului de izolație cu care sunt echipate. Ventilarea se face și prin prezența ferestrelor, ca la orice casă.

“Dacă soluția acestor locuințe va fi una confortabilă și dacă oamenii vor agrea această idee, o parte din barăcile foarte vechi care au probleme de stabilitate, de salubritate și de confort, vor fi schimbate cu astfel de containere, fără a transforma orașul Cernavodă într-un oraș de containere. Dar o facem pentru a îmbunătăți o zonă do oraș care acum este destul de depreciată, atât urbanistic cât și din punctul de vedere al mediului” încheie Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*