Litoralul bulgăresc e Mexicul României

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Mexicul e urât, e murdar, e sărac și are plaje calcaroase pe alocuri. Americanii îl adoră. Acolo găsesc mâncare ieftină și foarte bună, soare mai tot timpul anului și “cerveza” (bere) la 50 de cenți.

În vara asta am făcut un info trip în Bulgaria. Era a doua vizită a mea la vecinii din sud și nu pot să spun că eram entuziasmat de idee. Plimbarea precedentă a însemnat pentru mine un contact cu niște oameni care încercau să facă bani din aproape orice și niște plaje inexistente. Recunosc că am stat doar o zi acolo și poate că asta a dus la o concluzie prematură.

Ei bine, da. Bulgaria e altfel decât îmi imaginam. În cele trei zile petrecute în 2015 pe litoralul situat la sud de Vama Veche am găsit cu totul altceva. Am avut norocul să am alături un fost antrenor de handbal de origine bulgară, dar și un om de turism cu prestanță, directorul Icar Tours Constanța, Cristian Bărhălescu.

Nu vreau să povestesc în acest editorial toată aventura mea pe pământ bulgăresc, ci doar constat asemănarea acelor locuri cu Mexicul. Românii sunt primiți acolo cu brațele deschise. Să fii ospitalier când vine vorba de turism nu înseamnă doar să știi să faci patul turistului și să-i dai “Bună ziua” la recepție. Am rămas surprins să văd oameni care vorbeau limba română și magazine care acceptau lei. Pentru ei e mai important să te facă să te simți ca acasă decât să găsească scuze că nu se poate.

Bulgaria nu se poate lăuda cu plaje imense. Nisipul puțin este flancat de adevărați munți. Da, peisajul de la sud de Vama Veche e unul total diferit față de cel de la noi. Am găsit un petic de plajă lângă campingul Sfântul Gheorghe și mi-a adus aminte de o plajă din Cozumel, Mexic. Până și muzica din anii ’70 te îmbie să stai mai mult în hamac. Balcikul seamănă cu St. Maarten, o insulă din Caraibe. Străduțele și clădirile de acolo au aspectul unui sătuc francez.

Castelul reginei e o minunăție. Grădina care îl înconjoară ne aduce aminte că avem și noi un castel similar la Mamaia, dar al nostru are în jur boscheți și o piscină goală în care făceau baie băieții și fetele de bani gata în urmă cu trei veri.

Bulgaria m-a convins că turismul se poate face din inimă și sper ca și oamenii de pe la noi să învețe această lecție repede.

Apropo, am discutat cu Cristian Bărhălescu despre călătoria în Bulgaria în primul podcast de turism din România, ALL Inclusive. Iată interviul:

 

Plaja Sf Gheorghe din Bulgaria. FOTO Adrian Boioglu
Plaja Sf Gheorghe din Bulgaria. FOTO Adrian Boioglu

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Având în vedere că Mexicul e o ţară mai bogată decât România sună jignitor pentru ei această comparaţie

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*