Lipsa de personal a Primăriei Constanța se întoarce împotriva ei. Gunoiul aruncat ostentativ în fața instituției a fost ridicat de angajații firmei Polaris

Gunoi aruncat în fața Primăriei Constanța
Gunoi aruncat în fața Primăriei Constanța

Reprezentanții firmei Polaris au primit, joi dimineață, un mesaj scurt de la cabinetul 2 al Primăriei Constanța. Viceprimarul Dumitru Babu îi anunța că o persoană necunoscută a aruncat pe aleea din fața instituției o sacoșă și o caserolă.

Câteva zeci de minute mai târziu, angajații Polaris au venit și au ridicat mizeria. Nimeni nu poate crede că gunoiul a fost aruncat în fața Primăriei Constanța cu un scop anume. Este doar nepăsarea și lipsa de educație a unui concetățean. Întâmplător sau nu, acel individ trebuia să primească din partea Primăriei o amendă de până la 800 lei pentru gestul său. A scăpat! Nu are cine să-i dea amenda…

Cei 8 agenți care nu sperie pe nimeni

Exemplul negativ al deșeurilor aruncate pe o alee în fața Primăriei Constanța este doar unul dintre multele situații de acest fel din Constanța. Legea spune că angajații Poliției Locale (subordonată primăriei) sunt cei care trebuie să aplice amenzi. Agenții de Ordine Publică sunt doar opt la număr și ei nu pot să acopere tot orașul.

Întâmplarea a făcut ca de această dată gunoiul să fie aruncat chiar în fața Primăriei și viceprimarul Babu să ceară imediat ajutorul Polaris. Ne mai mirăm de ce sunt atâtea zone în care se strâng zilnic mormane de gunoaie și angajații Polaris sunt nevoiți să curețe după nesimțirea unor semeni.

Ce facem cu gunoiul aruncat la întâmplare?

Angajații Polaris au o misiune clară: curăță (mătură) străzile și trotuarele și adună gunoiul din pubele sau din coșurile de gunoi din oraș. Nu intră în job-ul lor să fie voluntari pentru a aduna după cei care nu respectă cele mai elementare norme de bun simț.

În Germania, orice gunoi aruncat pe stradă atrage după sine o amendă de cel puțin 200 Euro. În România există legea, dar nu are cine să o aplice.

Așa s-a ajuns ca, în campania Curățăm Constanța Noastră, angajații Polaris să adune aproape 300 de tone de deșeuri aruncate la întâmplare. Și nu vorbim de caserole murdare cu mâncare, ci de crengi de copaci, scaune rupte, ba chiar și saltele vechi aruncate pe spațiul verde.

Aruncarea intenționată a gunoiului în locuri neautorizate reprezintă o contravenție, dar nimeni nu pare să fie speriat de posibilitatea unei amenzi.

Sancțiuni versus bun simț

Am discutat cu administratorul SC Polaris M Holding despre această situație aparent fără ieșire. Eduard Martin mărturisește că, atunci când văd gunoaie aruncate la întâmplare, oamenii dau vina pe Polaris.

“Noi nu avem niciun fel de măsură la îndemână să oprim acest fenomen. Singurii care îl pot opri sunt cei din Poliția Locală. Sunt situații pe care le întâlnim în mod repetat. Oricât ne-am strădui să ridicăm gunoiul, dacă după ce a trecut angajatul se arunca aceste deșeuri, ele vor sta acolo până a doua zi. Eu fac apel la toți cei care se gândesc să arunce aceste deșeuri să aștepte până la primul coș stradal” a declarat Eduard Martin pentru Constanța NEWS.

Concluzia e simplă: noi nu arătăm cu degetul, dar uneori e nevoie și ca Primăria Constanța să-și angajeze suficienți agenți de ordine publică, iar constănțenii să nu uite cei șapte ani de-acasă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*