IPS Teodosie va fi la Catedrala Arhiepiscopală în Noaptea Învierii. Ceremonia începe pe faleza Cazinoului la ora 23.45

IPS Teodosie ofera Lumina credincioșilor pe ruinele cetății Tomis. FOTO Adrian Boioglu
IPS Teodosie ofera Lumina credincioșilor pe ruinele cetății Tomis. FOTO Adrian Boioglu

Arhiepiscopil Tomisului, IPS Teodosie, are un program încărcat în zilele de dinainte și imediat după Înviere. În Sfânta și Marea Miercuri, 4 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie va oficia două slujbe.

  • ora 8.00 – Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite;
  • ora 17.00 – Denia.

În Sfânta și Marea Joi, 5 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Ierarhul Tomisului va săvârși:

  • ora 8.00, Sfânta Liturghie, în cadrul cărei se pregătește Sfânta Împărtășanie pentru cei bolnavi, care se păstrează pe masa Sfântului Altar tot timpul anului;
  • ora 17.00, Denia celor 12 Evanghelii,  care relatează Pătimirile Domnului Iisus Hristos.

În Sfânta și Marea Vineri, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța:

  • ora 10.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar.

Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză, ce înfăţişează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea cea Mare și așezată pe masă, în mijlocul bisericii, și înfățișează Trupul mort al Domnului, iar masa simbolizează mormântul Mântuitorului.

  • ora 18.00, Denia Prohodului.

În Sfânta și Marea Sâmbătă, de la ora 8.30, ierarhul nostru face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, unde va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în prezenţa persoanelor private de libertate. Totodată, va sfinți Pasca ce va oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură pascal.

Sărbătoarea Învierii Domnului

Sâmbătă, 7 aprilie, la ora 23.45, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu (scările de lângă Cazino). Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhierpiscopală.

Duminică, 8 aprilie, în prima zi de Paști, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului.

Seara, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa  Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal. Intrarea este liberă. După concert,  ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac și vin, în tradiționala ciocnire a oului pascal, dimpreună cu salutul creștin „Hristos a Înviat!”.

Izvorul Tămăduirii

Vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej,

  • joi, 12 aprilie, de la ora 18.00, IPS Teodosie va oficia Vecernia și Sfințirea Mică a Apei la mănăstirea Crucea (localitatea Crucea);
  • vineri, 13 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduirii Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, începând cu ora 9.00. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.

În Vinerea Luminată Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure de lângă Constantinopol un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă. Biserica se mai vede şi astăzi în vechiul Constantinopol, actualul oraş Istanbul.

Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V şi VI. În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Sf. Ierarh Calinic

Pe 11 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului. Cu acest prilej, sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 9.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Sfânta Cruce și Sf. Calinic” din Constanța (str. Eduard Caudella, nr. 84, zona Energia).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*