Ipocrizia controalelor netrasparente

Călin Gavrilaș, editorialist Constanța News

În țara asta trebuie să se moară ca să aflăm și noi că există nereguli în localuri, că nu există autorizații ISU pentru diferite clădiri, că anumiți angajați ai instituțiilor de control nu-și fac treaba și că peste tot domnește corupția.

În schimb, după fiecare tragedie, instituțiile demarează controale ale căror finalitate o știm doar statistic, niciodată nominal. Deunăzi ISU Constanța a făcut controale în școli, iar 24 dintre cele din județ au fost descoperite fără autorizație emisă de Inspectoratul Judetean de Urgență. Însă, șeful ISU (Petrov) și cel al Inspectoratului Școlar Județean, doamna Bucovală, s-au decis să nu nominalizeze aceste instituții de învățământ. Deși amândouă personajele sunt plătite din bani publici, iar tematica acestui control vizează integritatea copiilor nostri, cei doi conducători de instituții publice ascund adevărul cu nonșalanță. Probabil, este nevoie de vreun incendiu ca să aflăm ce școli nu au aviz ISU, ce școli pun în pericol elevii.

Tot se vorbea despre ce au învățat politicienii din tragedia Colectiv, poate ar fi cazul să vorbim și despre ce au învățat oamenii din instituțiile vizate din această tragedie. Nu, nu este suficient să știm că 24 de școli n-au aviz ISU, că 90% din cluburile constănțene nu îndeplinesc normele PSI, că există carne sau mâncare alterată în anumite unități de alimentare (sistemul OPC de a comunica), nu, e bine să știm care este numele acestor școli, cluburi sau marketuri. E cazul să lasăm ipocrizia prejudiciului de imagine deoparte și să informăm consumatorii care, iată, devin victime.

Dacă vrem să conștientizăm populația trebuie să o și informăm. Nu este greu ca pe paginile oficiale ale prefecturilor, ale ISU, OPC sau alte instituții să fie trecute rezultatele nominale ale controalelor. Astfel, vom putea vorbi și de responsabilitatea noastră ca și consumatori bine informați. Până atunci peste aceste instituții va plana suspiciunea de corupție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*