Începe exercițiul de alertă nucleară în județul Constanța – Valahia 2016

CNE Cernavodă. FOTO cne.ro
CNE Cernavodă. FOTO cne.ro

Peste 150 de specialiști din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență participă, în perioada 04-06 octombrie a.c., la Exercițiului Național Valahia 2016.

Timp de trei zile, judeţul Constanţa va găzdui o aplicaţie complexă menită să antreneze toate structurile componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă pe amplasamentul CNE Cernavodă.

Exercițiul Valahia 2016 este susținut prin programul Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție și are ca scop principal testarea capacității de răspuns la urgență nucleară a autorităților publice centrale și locale, prin simularea unei situații de urgență nucleară la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă. În cadrul exercițiului, se vor verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgență nucleară în sistemul național de management al situațiilor de urgență, precum și, înțelegerea rolurilor, a responsabilităților și a capabilităților de răspuns la urgență a organizațiilor participante.

Instituțiile implicate în derularea Exercițiului Valahia 2016 sunt: CNCAN, CNE Cernavodă, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanța, Societatea Națională Nuclearelectrica, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul Operațional de Comandă al Guvernului şi Spitalul Clinic de Urgență București.

O practică standard în domeniul nuclear, astfel de exerciţii sunt realizate în mod frecvent de către organismele de reglementare în domeniu şi operatorii de centrale nucleare, cu implicarea autorităţilor locale şi naţionale responsabile, în scopul îmbunătăţirii continue a răspunsului la urgenţă, informării corecte a publicului şi asigurării tuturor măsurilor de protecţie, în cazul puţin probabil al unei urgenţe nucleare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*