Garda de Coastă a tras linie pentru primele șase luni de zile ale acestui an

Nava Poliției de Frontieră. FOTO Cătălin SCHIPOR

Prima jumătate a anului 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În primele șase luni ale anului 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 1.018.760 persoane, din care peste 702.460 cetăţeni U.E. şi 316.300 cetăţeni non-UE și 302.560 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în primul semestru al anului 2018, au fost constatate 383 infracţiuni și au fost aplicate 346 contravenţii cu o valoare de 185.715 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 11 cazuri de migrație ilegală, la frontiera terestră în care au fost depistați 47 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat.

În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 3 cazuri în care au fost implicați 12 facilitatori (9 Moldova, 2 Turcia și unul din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 32 migranţi.

Combaterea contrabandei cu țigări și tutun

În perioada analizată au fost înregistrate 17 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 42 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 138.370 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de peste 1.370.000 lei.

Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute şi nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa, astfel în primul semestru al anului 2018 au fost înregistrate 31 cazuri în care au fost implicate 34 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 336.880 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 4.457.700 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.
Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 10 infracţiuni, în care s-au întocmit 10 dosare penale, fiind depistate 10 autovehicule furate în valoare aproximativă de 377.120 lei.

Combaterea braconajului piscicol

În primul semestru al anului 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 235 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.
În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 99 infracţiuni şi au fost aplicate 12 contravenţii (valoare totală 4.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5000 kilograme de peşte din specii diferite, 21 de ambarcaţiuni şi 13 de motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 40.560 metri (avă, textil, monofilament).
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue”) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 8 acțiuni S.A.R, dintre care 5 au fost desfășurate la Dunăre și 3 la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.
Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în primul semestru al anului 2018, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Grecia, o navă maritimă participă în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând misiuni şi participând la acțiuni de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*