Galantarele toxinfecției din hipermarketurile constănțene

Călin Gavrilaș, editorialist Constanța News

A trecut deja o săptămână de când 18 persoane au ajuns în spital din cauza consumului de alimente din Auchan Constanța. În urma controalelor, ANPC și DSV au constatat că magazinul comercializa carne sau alte produse alimentare alterate. În urmă cu câteva zile, mai multe hipermarketuri din oraș au fost amendate din aceeași cauză, vânzarea de produse stricate.

Nimic nou sub soare, veți zice. Aceeași știre apare în fiecare an înainte de sărbători, doar că de această dată numărul victimelor este mai mare. Din păcate așa este, aceeași problemă apare de fiecare dată când consumul de alimente crește brusc, proporțional cu dorința magazinelor de a se îmbogăți pe seama lipsei noastre de vigilență dar și din cauza înșelăciunilor la care recurg pentru a pune pe piață produse alterate.

Nesimțirea Auchan România a mers atât de departe încât, la mai bine de o săptămână de când au băgat în spital 18 oameni, nici măcar nu s-a obosit să dea un amărât de comunicat prin care să-și ceară scuze față de consumatori și, mai ales, față de victime. Nu, valorile morale și profesionale, precum și grija față de consumator, pe care ei le afișează pe site sunt doar vorbe-n vânt. Îi interesează exclusiv profitul și nu se dau înlături de la a-și bate joc de oamenii care-și doresc și ei o masă mai bogată de sărbători. E un bun prilej pentru acești mari comercianți de a ne transmite că suntem doar o piață, una dintre sutele sau miile pe care le stăpânesc.

Nici autoritățile plătite din bani publici (Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Direcția de Sănătate Publică sau Direcția Sanitar-Veterinară) nu sunt departe de cârdășia cu aceste magazine. La fel ca în cazul Colectiv, unde s-a demonstrat că reprezentanții ISU care au făcut controale în acel local au fost corupți, și aici, la un moment dat se va demonstra că așa-zisele razii sunt doar praf în ochii oamenilor. Nu e posibil ca o practică uzuală de a falsifica termene de expirare să nu fie descoperită de inspectori decât în clipa în care oamenii ajung în spitale. Miile de lei cu care sunt amendați acești comercianți nu reprezintă pentru ei absolut nimic. Sunt sume prea mici, derizorii pentru cifrele lor de afaceri. Poate ar fi cazul ca în clipa în care se descoperă astfel de abateri, autoritățile să aibă posibilitatea de a închide tot magazinul. Atunci, poate ar conta și pentru domniile lor sănătatea noastră. Despre un boicot al consumatorului nu putem vorbi, deoarece s-a demonstrat în mai multe rânduri că nu suntem suficienți de uniți ca să ejectăm din rândurile noastre comercianți sau personaje nocive.

E cazul să se moară ca cineva să-și facă treaba și să verifice pe bune galantarele pline de alimente expirate?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*