FOTO VIDEO Noi atracții la Delfinariul Constanța. Trei lei de mare californieni au luat cu asalt fostul bazin al delfinilor

Leii de mare s-au acomodat cu noua casă. FOTO Cătălin Schipor

Delfinariul are de astăzi 3 vedete noi. Sunt lei de mare californieni, au sosit recent și ocupă vechiul bazin al delfinilor, care a fost reamenajat și decorat special pentru noii oaspeți. Se numesc SAM, INUK şi KALI și vor face deliciul spectacolelor pentru copii şi adulţi între reprezentaţiile delfinilor de la Delfinariu.

“Kali și Inuk lucrează de ceva vreme împreună, însă cu masculul Sam s-au văzut prima oară acum 2 zile. îi lăsăm să socializeze, încet-încet și apoi începem antrenamentele” spune belgianul Robert Gojceta, curatorul lor.

Două femele și un mascul se joacă de astăzi în fostul bazin al delfinilor, sub privirile atente ale îngrijitorului lor și al biologilor de la Delfinariu. Femelele au 5 ani iar masculul are 9. Leii de mare sunt în grija curatorului care i-a și adus, belgianul Robert Gojceta de la parcul marin Attika Park din Atena. Gojceta face parte din comitetul de specii din cadrul Asociației Europene pentru animale acvatice, și are 25 de ani de experiență în studiul comportamentului delfinilor și orcilor.

Cele trei mamifere au sosit pe rând la Constanța sub coordonarea lui și imediat cum au fost reunite în același bazin, a-nceput joaca și hârjoneala. Leii de mare nu stau locului o clipă, sunt hiperactivi și bucuroși unul de compania celuilalt. Sunt obișnuiți cu oamenii și nu sunt sperioși absolut deloc.

“Ei au mai fost în alte delfinarii din Italia, Ungaria și Germania. Sunt animale instruite, femelele ceva mai mult decât masculul, pentru că masculul a stat într-o grădina zoo până acum unde nu făcea mare lucru. Se pricepe la lucrul cu oamenii dar mai are de-nvățat” spune curatorul Robert Gojceta.

S-a lucrat mult la Constanța pentru amenajarea locuinței leilor de mare. Puntea dresorilor vechiului bazin, care era abrazivă,  a fost netezită pentru ca leii de mare să alunece ușor pe ea, a fost adăugat un mic bazin pentru carantină, iar pereții au fost pavati cu piatră de culoare maro închis care imită decorul din mediul lor natural, stâncile californiene.

“Bazinul este dincolo de standardele europene, este foarte bun, a fost obligatoriu acest pas pe care l-am făcut anul trecut și sistemul de filtrare e de asemenea corespunzător cerințelor acestor animale. Avem un bazin mic în care animalul se separă pe timpul clorinarii astfel încât să nu sufere în contact cu clorul”, a declarat Adrian Bîlbă,  director Delfinariului.

Leii de mare californieni sunt mai blânzi față de alte specii cunoscute și prezente în delfinarii, lucru explicabil dacă ne gândim că provin de pe coaste marine foarte populate de multă vreme cu oameni, iar prezența umană a îmblânzit aceste animale dându-le o foarte mare acceptabilitate față de semenii noștri.

Delfinariul din Constanța a mai avut lei de mare cu câțiva ani în urmă, însă erau lei de mare de Patagonia, o specie care trăiește pe niște coaste puțin populate, iar comportamentul lor era pe măsură, adică mai timizi și mai reticenți față de vizitatori.  Toate costurile necesare sosirii leilor de mare la Constanța au fost suportate de Consiliul Județean Constanța. Președintele Horia Țuţuianu spune că are planuri mari pentru Delfinariu și lucrurile nu se vor opri aici.

“Am promis că vom aduce mai multe atracții la Delfinariu. Am reușit s-aducem leii de mare, la anu sper s-aducem și noi delfini prin mărirea bazinului, urmează apoi pinguinii… Ușor-ușor modernizăm și zona de agreement și sunt ferm convins că și copiii noștri dar și ai turiștilor vor vedea mai multe atracții” spune Horia Țuţuianu.

Să nu care cumva să confundați leii de mare cu focile. Seamănă ele întrucâtva dar sunt animale diferite. Focile au înotătoare scurte și groase, leii de mare au înotătoare mai mari, acoperite de piele. Focile sunt, în general, mai micuțe și mai bine adaptate mediului acvatic – în consecință, de multe ori pot fi văzute “târându-se” pe uscat, spre deosebite de leii de mare, care pot “merge”. Focile nu au urechi exterioare, comparativ cu leii de mare, și, cel mai adesea, dacă zărești un grup de animale din astea gălăgioase, e clar că este o adunare de lei de mare, nu de foci (cele din urmă sunt mai degrabă singuratice și tăcute).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*