FOTO VIDEO “Iubește Pâinea” – Moara Veche, locul unde pâinea și cozonacul bunicii ies din povești și vin pe masa ta

Florin Dinică și soția lui la "Moara Veche" din Constanța. FOTO Ștefan Ciocan
Florin Dinică și soția lui la "Moara Veche" din Constanța. FOTO Ștefan Ciocan

Primul sentiment pe care îl ai atunci când calci pragul de la Moara Veche, nu este că ai intrat într-un magazin, ci în odaia în care bunica plămădește aluatul pentru pâine pentru că bunicul tocmai s-a întors acasă cu un sac de făină.

Câteva secunde mai târziu simți mirosul de pâine caldă, al cozonacului pregătit pentru Paște și al dulciurilor de casă.

Atunci când am deschis ușa am dat de Florin. El este îmbrăcat într-o ie, taie o felie de pâine și o oferă unui copil și părinților lui. Toți zâmbesc și mănâncă din ele cu poftă. Florin este cel care a venit cu ideea pentru Moara Veche, dar nu se sfiește să pună mâna în covată și să facă o pâine sau să aducă un sac de făină de la moară.

De la tataie Nelu și mamaia Geta până la rețetele de astăzi

Moara Veche se leagă de povestea bunicilor lui Florin Matei Dinică. El ne-a mărturisit că familia sa vine de pe valea Teleajănului. Oamenii gospodari de acolo veneau cu grâul și mălaiul proaspăt măcinat și îl transformau în cornulețe cu nucă, saleuri cu chimen, prăjituri Albă ca Zăpada, dar mai ales pâinea cu maia și cozonacul de Paște.

Pâinea era plămădită de două ori pe săptămână și era coaptă în cuptorul de lemne.

“După ce era scoasă din cuptorul de lut, era învelită cu un ștergar alb și așezată la loc de cinste. Înainte de a lua masa, bunicul făcea semnul crucii, o închina de trei ori la grindă, o frângea și ne-o împărțea cu bucurie. Noi, nepoții, nu aveam voie să aruncăm pâinea pentru că este semn rău. Bunica o așeza lângă icoană, ca să fie belșug și bunăstare în familia noastră”, își aduce aminte Florin Matei Dinică.

Florin a trecut prin mai multe meserii, dar dragostea de obiceiurile bunicilor săi nu a pierit, așa că a renunțat la tot și a deschis o moară în localitatea constănțeană Cumpăna. Apoi a încercat, pe rând, să reproducă toate rețetele bunicii de pe valea Teleajănului.

Așa a apărut Moara Veche, dar și pâinea aburindă. Acum a reinventat rețetele vechi și a adus pe piața din Constanța mai multe feluri de pâine. Campania sa, “Iubește pâinea” este menită să aducă aminte celor care îi trec pragul că aluatul nu poate să crească fără pasiune și fără ingrediente de calitate. La “Moara Veche” găsești sortimentele “Traista Ciobanului”, “Pita Morarului”, “Traista Bunicii” sau “Cap de Bour”.

Tataia Nelu. FOTO Arhiva personală Florin Dinică
Tataia Nelu. FOTO Arhiva personală Florin Dinică

Îți aduci aminte cozonacul din copilărie?

Moara Veche a venit, recent, la Constanța. Magazinul de pe strada I. Gh. Duca, nr 12 este unul total atipic. Pe jos sunt preșuri țesute manual, într-un colț ai un car de lemn plin cu saci de făină și semințe, fulgi de grâu și de secară, iar înainte să ajungi să vorbești cu Florin sau echipa sa, dai de rafturile cu dulceață de casă și sucuri naturale.

“Vrem să fim mai aproape de clienții noștri, dar în același timp să păstrăm tradițiile de la țară. Un preparat de suflet pentru mine și care este făurit în cinstea bunicului meu, este pâinea “Traista Ciobanului”. Este o pită făcută cu maia de casă la care am adăugat brânză dulce, caș și brânză maturată, am aromat-o cu puțin mărar și pe deasupra am bătut-o cu busuioc și mălai, apoi stropită cu vin”, a povestit Florin Dinică pentru Constanța NEWS.

Pe tejghea sunt castroanele cu fursecuri sau cornulețe, piersici date prin zahăr sau nuci de casă, fagurii iar în vitrină ai și mai multe bunătăți dulci. Cine vrea să mănânce de post, găsește la Moara Veche o delicioasă plăcintă cu spanac, dar și una cu dovleac.

“Foarte important pentru un cozonac este să îl lași să crească în liniște. Bunica îmi povestea că produsul este prelungirea sufletului. Când te apuci să plămădești cozonacul trebuie să fii într-o stare pozitivă, să transmiți din dragostea ta acelui cozonac, să fie pufos. Pe lângă ingredientele de bază, folosim un lapte mai gras, un unt care îl ajută să fie mai pufos, nucă. Bunica mai punea puțină smântână sau iaurt, dar mai importantă era dedicarea cu care îl făcea, așa că noi nepoții eram fascinați. Nu așteptam să se răcească, îl rupeam în bucăți și ne bucuram”, a mai spus Florin Dinică pentru Constanța NEWS.

Dar Moara Veche nu se oprește doar la a oferi clienților pâine și bunătăți. Florin Matei Dinică ne-a mărturisit că în curând va începe “ateleierele de prăjitureli”, unde copiii, dar și adulții, vor învăța să-și facă dulciurile preferate și să cunoască savoarea pâinii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*