FOTO VIDEO Filmul exploziei de pe platforma Petromidia. Șase persoane au ajuns la spital în urma deflagrației

Explozie la rafinăria Petromidia
Explozie la rafinăria Petromidia

O explozie urmată de un incendiu puternic a avut loc luni, la ora 18.00 pe platforma Petromidia a Rafinăriei Rompetrol de la Năvodari. Patru persoane au suferit arsuri, iar alte două s-au intoxicat cu fum în urma acestui eveniment deosebit de grav.

Primii care au intervenit au fost pompierii civili de la Rompetrol. În ajutorul lor au sosit imediat șase mașini de stingere cu apă și spumă de la ISU Dobrogea, detașamentul Midia Năvodari. Lor li s-au alăturat două ambulanțe de la Serviciul Județean de Ambulanță Constanța și două autospeciale SMURD. Totodată, o mașină care cerceta nivelul de poluare cu substanțe chimice a venit pentru a cerceta zona.

Oficialii ISU Dobrogea spun că nu a existat în niciun moment un pericol de intoxicare a populației din Năvodari, Mamaia sau Constanța.

Bilanțul oficial al Serviciului de Ambulanță Constanța arată în felul urmator:

  • Un bărbat de 48 ani a surferit arsuri de gradul 3 pe 99% din suprafața corpului. El a fost sedat, intubat și transportat la Spitalul de Urgență Constanța.
  • Un bărbat de 49 ani are arsuri de gradul 3 pe 25% din suprafața corpului.
  • O altă victimă – un bărbat de 34 ani a suferit arsuri de gradul 2-3 pe 20% din suprafața corpului.
  • Un bărbat de 54 ani are arsuri de gradul 2 – 3 pe 24% din suprafața corpului.
  • Alți doi bărbați au fost intoxicați cu fum. Ei sunt conștienți și au ajuns la spital.

UPDATE: 23.30 – Pacientul cu cele mai grave arsuri a fost transportat la Aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru a fi dus la București. Din cauza unei furtuni din București, pacientul a plecat spre capitală cu o ambulanță.

Explozie la Rafinăria Petromidia. FOTO Adrian Boioglu
Explozie la Rafinăria Petromidia. FOTO Adrian Boioglu

UPDATE: Comunicatul oficial transmis de ISU Dobrogea:

Echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situați de Urgență al Județului Constanța au intervenit cu tehnica specifică pentru gestionarea evenimentului produs în urmă cu câteva ore, pe platforma rafinăriei de la Midia Năvodari.

După primirea apelului prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la locul indicat s-au deplasat de urgență 37 de pompieri, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN și cinci ambulanțe SAJ.
Planul Roșu de intervenție activat la nivelul județului a permis acțiunea în sistem integrat a echipajelor angrenate la fața locului, salvarea imediată a persoanelor aflate în dificultate și limitarea pericolul de propagare la vecinătăți.

De asemenea, în zona de manifestare, specialiștii CBRN, în colaborare cu cei ai operatorului economic, au efectuat măsurători ale emisiilor din aer, nefiind înregistrate valori care să pună în pericol viața comunităților din proximitate şi nici a celor din amplasament.

Misiunea a fost una dificilă, însă coerența și efortul concertat al forțelor din teren au condus la lichidarea incendiului în mai puțin de două ore.
Salvatorii ai reușit, de asemenea, recuperarea celor 6 persoane afectate (4 rănite grav și două intoxicate cu fum) și predarea acestora echipajelor specializate în vederea transportării la Unitatea de Primiri-Urgențe a Spitalului Clinic judeţean Constanţa.

UPDATE: Iată și reacția oficială a reprezentanților Rafinăriei Petromidia:

“În cursul acestei zile, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid.  În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă.  

Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari. În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. În acest moment cei patru se află la spital sub supraveghere medicală. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. 

Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile  lor  şi le acordă tot strijinul necesar. 

În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă.  Reprezentanţii Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autorităţile responsabile pentru operarea în siguranţă a rafinăriei”, au transmis oficialii companiei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*