FOTO VIDEO Elevii Casei de Cultură I.N. Roman din Medgidia și-au demonstrat talentul într-un spectacol organizat la Muzeul de Artă din Constanța

Elevii de la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia, în spectacol. FOTO CTnews.ro
Elevii de la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia, în spectacol. FOTO CTnews.ro

“Micul om mare” este titlul unui film celebru de care ne-am amintit văzându-i pe copiii din Medgidia care studiază pianul la Medgidia. Prichindeii au susținut un spectacol extraordinar în sala mare a Muzeului de Artă din Constanța, spectacol-recital intitulat “Triluri de Primăvară”.

Au smuls ropote de aplauze când s-au jucat cu clapele din care au scos sunete vrăjite, pure și cristaline. Protagoniștii acestui recital au fost cursanții claselor de pian din cadrul Casei de Cultură „Ioan N. Roman”, aflați sub îndrumarea doamnelor profesoare Angela Moraru și Angela Bejenaru. Copiii pe care i-am văzut în spectacol ne-au arătat că orice obstacol e o provocare, orice vis poate fi împlinit și oricare țel poate fi atins.

“Când ai dragoste, nimic nu e greu. Chiar dacă e talent și nu e studiu, atunci nu valorează nimic. Talentul și studiul trebuie să meargă mâna-n mâna. Și studiul fără talent, și talentul fără studiu – e puțin. Trebuie neapărat să fie ambele. Cel mai micuț copil din cei pe care-i instruiesc eu are 3 ani, iar cel mai măricel care e acum aici la Muzeul de Artă, e în clasa a 7-a. Sunt mândră de toți acești copii; fiecare vine cum poate, pentru că nu este o școală profesională – ei nu fac Liceu de Artă, ci fac Școală Populară de Artă. Copiii vin numai o dată pe săptămâna la orele de pian” ne spune profesoara Angela Moraru.

Scopul acestui gen de spectacol este și de creare a unor standarde în ceea ce priveşte interpretarea pianistică la nivel de amatori, descoperirea de talente pianistice şi atragerea copiilor către activităţi benefice dezvoltării lor din punct de vedere educaţional. I-am ascultat cu atenție pe copiii-pianiști din Medgidia, care abia se urcau pe scaunul pianului: cântau dumnezeiește iar talentul și ambiția le sunt singura lor avere.

Toți făceau magie când atingeau clapele și niciunul nu se uita în altă parte decât la partitura pe care o avea în față. Profesoară de pian Angela Bejenaru lucrează la Centrul Cultural “Theodor Burada” de 10 ani și-n tot acest răstimp a obținut cu-ai ei copii mereu premii 1, 2 și 3, și mențiuni și premii speciale. Am întrebat-o pe profesoara Bejenaru cât de buni sunt elevii care-i trec pragul la Școala Populară de Artă.

“În primul rând, sunt buni că le-a dat Dumnezeu talent. În al doilea rând sunt buni că muncesc foarte mult. În al treilea rând sunt foarte buni pentru că părinții se complică, și noi îi ajutăm, profesorii. Muncesc mult ? Studiază mult, zilnic ? Să știți că nu-i chiar așa; totuși e-o Școală Populară de Artă și Meserii care face o oră pe săptămână; unii copii nici măcar nu au instrumente (acasă – n.n.) și fac o dată pe săptămână numai cu profesorul, și totuși avem succese. Adevărul e că alții au instrumente (acasă – n.n) muncesc mai multe ore și fiecare, cum reușește” spune Angela Bejenaru, de la Centrul Cultural “Theodor Burada”, Constanța.

Medgidia și-a trimis la Muzeul de Artă din Constanța pe unii dintre cei mai talentați muzicieni. Pianiștii veniți cu părinții și însoțiți de profesorii lor erau între 5 și 12 ani, unii atât de mici încât te întrebai de la ce vârstă or fi începutul studiul muzical.

Profesorii spun că cel mai bun moment pentru începerea lecțiilor de pian diferă de la copil la copil : profesorii țin cont de personalitatea dar și de dezvoltarea celui mic. Cei mai mulți pot fi pregătiți să urmeze cursuri de pian între 5 ani și jumătate și 8 ani – acesta e intervalul de vârstă când copiii au dezvoltarea fizică necesară (dimensiunea mânuţelor, coordonarea, flexibilitatea degetelor), dar și dezvoltarea psihică ce le va permite o asimilare și o plăcere mai mare în a învăța să cânte la instrument. Și mai presus de toate, sunt avantajați cei care au deja acasă un instrument de muzică. În cazul nostru, un pian.

Am întrebat-o pe profesoara Angela Moraru dacă îi simte diferiți pe cei ce au acasă un pian.

“Siiiigur… fără doar și poate ! Binențeles! Părinții care vor pentru copil să aibă o evoluție frumoasă, obligatoriu trebuie să aibă acasă instrumentul. Fără el evoluția este extrem de mică. Am lucrat o perioadă cu copii ai căror părinți n-au putut să-și permită să aibă un pian acasă și oricum a fost o evoluție, dar e cu mult mai bine să ai instrument acasă. Ce fel de cizmar poţi să fii fără instrumente…? Așa și aici: ce fel de muzician să fii, fără pian ?” spune zâmbind, doamna profesoară de muzică, Angela Moraru.

Părinții care vor să-și ducă prichindeii la lecții de pian, să meargă în Medgidia la Casa de Cultură. Acolo se formează an de an clase de muzică, și mai ales pentru cine nu are acasă instrumentul scump și voluminos, e recomandat ca să înceapă lecțiile în cadrul unei școli de muzică. Iar la “Ioan N. Roman” în Medgidia, profesorii de muzică, abia-i așteaptă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*