FOTO VIDEO Distrugătorul USS Porter, în portul Constanța. Cum arată o navă de temut a flotei americane

În vizită la bordul distrugătorului american USS Porter. FOTO Adrian Boioglu
În vizită la bordul distrugătorului american USS Porter. FOTO Adrian Boioglu

Terminalul de pasageri al Portului Constanța este în aceste zile o fortăreață. Nimeni nu are voie să se apropie de zonă, iar digul pe care de obicei pășesc turiștii este păzit de pușcași marini și poliția militară. Containerele metalice formează un culoar și dincolo de ele poți să zărești silueta ascuțită a uneia dintre cela mai puternice nave din Marina Americană – USS Porter.

Distrugătorul de clasă Arleigh Burke a fost lansat în noiembrie 1997. Doi ani mai târziu intra în serviciul US Navy și își lua renumele de “Freedom’s Champion” (Campionul Libertății). Nava de război are peste 150 metri lungime și 20 lățime. În ciuda dimensiunilor ei, USS Porter poate să atingă o viteză de peste 30 noduri. La bord sunt aproape 300 de militari, dar nu doar oamenii bine pregătiți o fac să fie de temut, ci armamentul greu ascuns sub punte.

Rachetele Tomahawk și Harpoon, mitralierele de 25mm, respectiv 50mm și torpilele sunt gata să lovească o țintă aflată la mii de kilometri distanță. Vasul a trecut prin războiul din Irak, dar s-a luptat și cu pirații din Somalia. Nu a fost lipsită nici de incidente. USS Porter a fost lovită în luna august 2012 de un petrolier. Nici acum nu se știe dacă accidentul naval a fost unul intenționat, dar reparațiile au costat 700.000 dolari.

USS Porter se află în această perioadă în Portul Constanța. Nu este la prima vizită de acest fel. Marinarii militari, conduși de o doamnă, au avut câteva zile să exploreze restaurantele și plajele din Constanța, iar de luni pleacă pe Marea Neagră pentru o aplicație comună cu Fregata Regina Maria.

Vă recomandăm și reportajul video realizat de jurnalistul Adrian Boioglu la bordul distrugătorului USS Porter.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*