FOTO VIDEO Cea mai modernă stație de epurare din România a fost inaugurată la Mihail Kogălniceanu, Constanța. Apa este tratată cu ultraviolete

Felix Stroe, Ancuța Belu, Marius Nica și Cristinel Dragomir, la inaugurarea stației de epurare de la Mihail Kogălniceanu. FOTO Adrian Boioglu
Felix Stroe, Ancuța Belu, Marius Nica și Cristinel Dragomir, la inaugurarea stației de epurare de la Mihail Kogălniceanu. FOTO Adrian Boioglu

Simpla tratare a apei nu mai este suficientă în secolul XXI. Compania de apă a județului Constanța a reușit să aducă în România o tehnologie care este disponibilă doar în Statele Unite, Japonia, Rusia și Canada. Este vorba despre tratarea apei cu raze ultraviolete.

Cu alte cuvinte, apele uzate care ajung la noua Stație de Epurare de la Mihail Kogălniceanu ies din bazinele SC RAJA SA aproape la fel de curate ca o apă de izvor.

Nu a avut nimeni inițiativa să bea un pahar de ape tratate, iar apa nici nu va fi folosită în rețeaua de alimentare locală, ci doar pentru irigații.

“Această stație de epurare asigură serviciile pentru localitatea Mihail Kogălniceanu, urmând ca în etapa a doua să intre în această stație și unitatea administrativ-teritorială Nicolae Bălcescu. Este o stație de epurare foarte modernă, care pe lângă elementele pe care le cunoașteți are o treaptă de epurare cu ultraviolete. Apa care a fost tratată mecanic, chimic, în final, înainte de a fi deversată, este tratată cu ultraviolete.

După cum știți este o ambiție și inițiativă a companiei noastre care este pionier în acest domeniu de a trata astfel atât apa potabilă cât și apa uzată. Tratamentul cu raze ultraviolete distruge în proporție de 99,99% orice urmă de germeni, bacterie, virus. Apa este practic din punct de vedere chimic, organoleptic, mecanic apă curată ca apa de izvor”, a precizat Felix Stroe, directorul SC RAJA SA.

Stația de epurare de la Mihail Kogălniceanu, inaugurată pe 21 octombrie 2015, este o investiție de 16 milioane de lei. Panglica a fost tăiată de Felix Stroe, directorul SC RAJA SA, Ministrul Fondurilor Europene – Marius Nica, primărița Ancuța Belu de la Mihail Kogălniceanu și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir.

SC RAJA SA a asigurat o cofinanțare de 4.5 milioane lei pentru această lucrare. Stația este proiectată pentru o populație de aproape 12.500 oameni. Apele uzate colectate din localitate, dar și de la nivelul bazei militare și de la unitățile industriale din zonă sunt pompate către stația de epurare printr-o stație de pompare nouă. Principalele componente ale procesului incluse în noua stație de epurare sunt: treapta mecanică, treapta biologică și treapta de tratare a nămolului, care include și o stație de pompare nămol biologic, dar și o hală de deshidratate a nămolului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*