FOTO Pești morți din cauze necunoscute, scoși de valuri pe o plajă din Mamaia

O cantitate mare de pește mort a fost descoperită sâmbătă dimineață pe o plajă din stațiunea Mamaia. Încă nu se știe dacă este aruncat de pescarii din zonă sau sunt victimele ecosistemului.

Constatarea a fost făcută la primele ore ale dimineții de sâmbătă, pe o plajă din dreptul la Mamaia Sat. Atât în apă, la mal, cât și pe uscat, erau pești morți. Imaginile au fost postate de un constănțean pe pagina sa de facebook. Au apărut și explicațiile, părerile fiind împărțite.

„Cred că dacă vă uitați pe plajă e și vreo barcă mare, gen mahuna, sau vedeți în apă niște pari de lemn, adică instalația de la talianul pescarilor! De obicei dimineața pescarii sortează peștele și ce nu corespunde este aruncat în apă pentru pescaruși ! V-am scris pentru că așa procedăm dimineața la barcă … să le dăm și pescărușilor masa de dimineață(…) Și după un reportaj de genul hop… tot felul de specialiști fac un referat și gata zona aceea e declarată biosferă și uite așa 8 pescari trebuie să se retraga… care și ăia au familii etc! Dar ce contează când o familie de cormorani a fost salvată. Reportajul a fost ok, mii de comenturi ca fff bine s-a procedat etc! Dar nimeni nu se gândește că decât să îi goneasca pe pescari, mai bine îi învață cum, de ce, pentru ce“ a comentat Matei Datcu, deținătorul unei pescării din județul Constanța.

Specialiștii în viața marină au totuși o cu totul altă ipoteză. Chiar două.

„Acum 2 două zile, era un fel de abur pe mare. Acesta este un semn de upwelling… adică urcarea unor mase de apă rece care pot produce șoc termic mai ales în rândul populațiilor de pești și nevertebrate care trăiesc pe fundul apei, dar la mică adâncime. Asta e cel mai probabil. A doua posibilitate este este o înflorire algală cu alge microscopice care au ajuns la maturitate ( viața lor este de maxim câteva săptămâni ), iar acum descompunându-se în masa apei consumă oxigenul și ce e viu acolo unde astea se descompun, moare. Dacă este vorba de înflorire, aste un lucru normal asupra căruia am atras atenția pe 31 octombrie 2011 când am spus că după proiectul de mărire a plajelor este posibil să avem pentru 1-2 ani de a face cu fenomene de înflorire algală cu alge microscopiice pe fondul dispariției temporare a algelor macrofite – cele pe care le vedem cu ochiu liber“, a declarat dr. Răzvan Popescu Mirceni – biolog marin.

Cu certitudine se va putea spune care a fost cauza după ce se vor preleva probe de la fața locului și vor fi analizate într-un laborator.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*