FOTO FITIC 2.0: zeci de spectacole de teatru şi premiere de strategie culturală

„Nu există dubii! Pentru a gândi liber şi frumos, pentru a vă păstra coloana vertebrală dreaptă, pentru a putea privi viaţa drept în ochi şi a-i da o replică inteligentă, aveţi nevoie de teatru!!!“ – Motto FITIC 2.0

Gustul publicului este suveran, dincolo de argumente cu iz tehnic şi detalii subtile de mecanica artei. Dacă place, place şi dacă nu, publicului nu-i este teamă să arate asta. Nu toţi actorii sunt, însă, pregătiţi să accepte o atare abordare. De aceea s-a inventat Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC), unde libertatea exprimării şi a receptării, a actorilor şi publicului deopotrivă, este ridicată la rang de artă. Este nevoie de teatru, nu există niciun dubiu aici, căci publicul o demonstrează în fiecare zi, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, unde se adună într-un număr impresionant. Pe această cale, organizatorii îşi cer scuze dacă unii dintre constănţeni nu au apucat să intre la spectacole şi îi invită până pe 9 septembrie, de la ora 12.00 zilnic, să consume acte culturale de cea mai bună calitate.

Deşi astăzi nevoia de teatru este tratată ca o fiţă, iar unii tind să creadă că se poate trăi şi fără, Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediția II – FITIC 2.0, a demonstrat că nu este deloc aşa. Ba dimpotrivă. Actori şi public deopotrivă îşi doresc să trăiască împreună poveştile dramaturgilor, alături de propriile temeri, bucurii şi legende personale.

Şi dacă anul trecut FITIC s-a impus ca un motor al revoluţiei culturale la Constanţa, scoţând peste 5.000 de spectatori în stradă, anul acesta FITIC face mai mult. După “Romanul scriiturii. Fenomenologie şi semiotică”, un Workshop de dramaturgie susţinut de Ana Maria Nistor, cadru didactic la UNATC „I.L. Caragiale”, organizatorii au decis să transforme FITIC într-o platformă de colaborare între dramaturgi, regizori şi actori, unică în România. Aici, specialişti de la mai multe universităţi de arte din ţară vor alege cele mai bune texte ale tinerilor dramaturgi şi îi vor pune pe aceştia în legătură cu tineri regizori, sprijinind şi coordonând astfel, într-un mod foarte concret, apariţia unei noi pagini de istorie a României: cea dramatică. Pentru viitorime, istoria se scrie astăzi, însă cineva trebuie să îşi asume această importantă sarcină, iar organizatorii FITIC sunt gata să o facă. „Mulţumim pe această cale profesorului Marina Cap-Bun, de la Facultatea de Litere a Universităţii «Ovidius» din Constanţa pentru participare şi comentariile extrem de constructive“, potrivit organizatorilor.
Câştigătorii la secţiunea de dramaturgie tânără sunt Radu Popescu („Paliativ”), Matei Lucaci Grunberg („Procesul lui David M. Golan”) şi Marian Popescu („Două nunți și-o sinucidere”). În ediţia de anul viitor, „Paliativ” va vedea luminile rampei, într-o montare realizată de FITIC, iar Matei Lucaci Grunberg a fost invitat să îşi prezinte, în cadrul festivalului de anul acesta, spectacolul care se află în proces de finalizare. FITIC 2.0 demonstrează, astfel, că susţine într-un mod foarte concret şi imediat tinerii artişti, devenind singurul festival de teatru din România care are o strategie culturală de viitor şi unde se întâmplă minuni.

Programul complet al FITIC 2.0 poate fi consultat pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site – www.fitic.ro.

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediţia a II-a este organizat de Asociaţia Culturală Teatrelia, cu sprijinul Primăriei Muncipiului Constanţa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*