FOTO Cum “a aruncat” Primăria Constanța 1,44 milioane de lei pe fereastră cu “Festivalul Iernii”. Tărâmul magic a debutat dezastruos

Sania care a murdărit de vopsea o fetiță. FOTO Adrian Boioglu
Sania care a murdărit de vopsea o fetiță. FOTO Adrian Boioglu

Mult-așteptatul Festival al iernii sau “Tărâmul magic” a debutat pe 1 decembrie. Primăria Constanța a cheltuit 1,6 milioane de lei pentru o lună de evenimente și luminițe agățate în copaci. Constănțenii s-au înghesuit să vadă minunea mult-lăudată, dar cei mai mulți dintre ei au fost total dezamăgiți de ce au găsit.

Trebuie spus că noua locație, cea de la Țata Piticilor din Parcul Tăbăcărie este una bine aleasă. Zona este suficient de spațioasă pentru a găzdui un astfel de eveniment. Organizatorii au acoperit o parte dintre porțiunile de nisip din jurul leagănelor și topoganelor cu membrane cauciucate. Ne întrebăm de ce nu le-au acoperit pe toate, ci doar pe cele din partea stângă a parcului?

Licitația pentru Festivalul Iernii a fost câștigată de Fundația Umanitară Clopot care se laudă cu sute de metri de perdele luminoase, costume realizate de designeri internaționali, Ateliere realizate pe baza unor studii sociologice și o scenă – Castelul Fermecat.

Kitsch cu un buget de 1,6 milioane de lei

Bugetul acestui eveniment, plătit din bani publici, este de 1,6 milioane lei. Ai spune că merităm mai mult decât luminițe agățate prin copaci de acești bani. Doar că organizatorii au avut alte planuri.

Momentul deschiderii a fost presărat de gafe impardonabile.

Intrarea în parc este marcată de o boltă luminoasă din care atârnă firele electrice. Zona este mult prea îngustă pentru traficul imens. În seara deschiderii aveai nevoie de câteva minute bune pentru a parcurge aleea de câțiva metri. Drept în față a fost înfipt un brad din care cad șiruri de beculețe. Nu, nu e un pom de Crăciun împodobit frumos cu globulețe și beteală. Vezi doar câteva șiruri de luminițe asemănătoare cu cele de pe bulevardele orașului.

Copacul vieții ar fi trebuit să fie un alt punct de atracție. Organizatorii vorbeau despre el ca despre celebrul copac al vieții din filmul “Avatar”, dar aici nu avem decât un copac din care cad niște șiraguri de luminițe scurte și banale.

Sania lui Moș Crăciun, pericol pentru cei mici

Curioșii trec mai departe și pe drumul către scena unde au loc spectacolele se întâlnesc cu “Sania lui Moș Crăciun”. Construcția de lemn avea lipite pe toate părțile foi de hârtie pe care cineva a scris “Proaspăt Vopsit”, iar mirosul de vopsea îți muta nasul din loc. Nu poți să nu observi cioturile de lemn înfipte în nisip care sunt legate cu bandă de plastic-alb roșie.

Da, sania lui Moș Crăciun chiar a fost vopsită cu doar câteva minute înainte de deschidere. Cine a luat această decizie nu știm, dar părinții au fost tare supărați atunci când și-au văzut copiii plini de vopsea. Am trecut pe acolo chiar în momentul în care o fetiță de 3 ani, îmbrăcată într-o geacă albă, pătată de vopsea era certată de mămica ei. Micuța a încercat să urce pe sania lui Moș Crăciun, doar că la cei trei anișori nu avea de unde să știe ce scrie pe foaia de hârtie lipită de sanie. Fetița plângea și mama nu știa cum să o scoată mai repede de acolo.

Următoarea scenă este la fel de sinistră. Într-o căsuță de lemn și paie stau 5 adulți îmbrăcați în robe lungi, multicolore. Adulții nu spun nimic, nu fac nimic și încearcă să-și păstreze poziția de “drepți” pe lângă un bebeluș de jucărie. Din când în când îi vezi cum își ridică bărbia și își întind gâtul amorțit.

Asta să fie “scena nașterii lui Iisus” cerută de Primăria Constanța în caietul de sarcini pentru eveniment?

Nici nu ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla atunci când un copil ar atinge cablurile electrice care stau pe jos sau atârnă din pasajele luminate doar pe jumătate.

Atelierul de jucării e gol

Organizatorii s-au lăudat cu ateliere în care cei mici vor învăța să facă jucării și chiar să învețe despre educația civică. Căsuțele de lemn și sticlă sunt și ele goale.

Una dintre ele are scris deasupra ușii “Atelierul de Jucării”. Înăuntru sunt 2 adulți care stau în picioare, sub o lumină chioară, o masă învelită cu o față de masă groasă, roșie și cam atât. Copiii și părinții intră, întreabă de ce nu se întâmplă nimic și ies dezamăgiți.

20 de metri mai departe vezi o altă construcție de lemn plină cu paie. Nu știm la ce folosește, dar pare locul în care un măgar și-ar găsi culcuș peste noapte.

Nelipsiții mici cu bere și vin fiert

Festivalul Iernii nu putea să fie complet dacă nu avea și o zonă dedicată… alcoolicilor. Primăria a montat o duzină de căsuțe de lemn în imediata apropiere a scenei. Frigiderele cu bere străluceau în lumina laserelor, iar grătarele sfârâiau. Mici, porumb fiert, colaci secuieși, vin fiert sau suveniruri – totul e de vânzare.

Ce-i drept asta era cea mai bine organizată zonă, cu toate că unele căsuțe nu aveau alimentare cu energie electrică.

“La Peștera era mai frumos…”

Nu ne mirăm că primarul Decebal Făgădău a postat imagini din aer cu focul de artificii. Oare cine a dat autorizația pentru ca o o dronă să se ridice noaptea deasupra unui loc atât de aglomerat? E drept că focul a fost unul frumos și de la înălțime totul pare mai colorat și mai vesel. Îl invităm pe primar să se plimbe pe alei și să nu uite că în caietul de sarcini pentru acest eveniment era specificat clar faptul că acele 1,6 milioane de lei vor fi cheltuite pe o “atmosferă magică, de sărbătoare”, cu căsuțe iluminate pentru a fi puse în valoare, transmiterea online a spectacolelor printr-o cameră IP, și deschidere cu un concert (care nu a mai avut loc).

La final, ne întrebăm de ce organizatorii nu au făcut publice numele artiștilor care vor concerta la Festivalul Iernii cine a dat bice pentru ca zona să fie deschisă cu toate că lucrările nu erau terminate.

Concluzia îi aparține unui vizitator decepționat care, după ce a făcut o tură de parc, a exclamat “La Peștera era mai frumos”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. De multe ori am impresia ca traiesti intr-o realitate paralela. Aseara mi-a fost inundat facebook-ul cu poze de la eveniment, cu descrieri care de care mai frumoase, dovada ca oamenii au fost incantati si tu vii si spui ca totul a fost un dezastru.
    Ok, tot timpul vor fi cativa care vor declara ca dincolo e mai frumos, dar sa nu ii transformam in majoritate cand e extrem de vizibil ca-s nesemnificativi.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tărâmul magic sau tărâmul groazei? | Părințeală
  2. FOTO Tărâmul Magic - pericol public. Instalațiile de luminițe, montate direct pe barele metalice pe care se joacă micuții vizitatori | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*