FOTO Aventura unui constănțean la cel mai mare Târg de Tehnologia Informației din Europa. Cătălin Anghel, în vizită la CeBIT

Cătălin Anghel și robotul de la CeBIT
Cătălin Anghel și robotul de la CeBIT

Omul de afaceri constănțean Cătălin Anghel a fost prezent în această săptămână la CeBIT – târgul de Tehnologia Informației care are loc în Germania. El a acceptat să devină, pentru o săptămână, corespondentul Constanța NEWS la acest eveniment, așa că a transmis un amplu reportaj de acolo însoțit de imagini deosebite. Iată relatarea lui Cătălin Anghel.

Sunt oameni care investesc în dezvoltare personală și oameni care se lasă purtați de val. Eu cred în curiozitate și cred că este de datoria ta să fii mai bun în meseria pe care o practici. De aceea, printre altele, am ales încă de mic să merg la târguri și expoziții. Țin minte si acum prima participare la TIB din anii ’90 (Târgul Internațional București) – Am plecat cu trenul de acasă și am alocat o zi întreagă să văd ce se mai fabrica prin lumea largă. Dar să ma opresc cu depănatul amintirilor și trecem la motivul acestui articol.
Pentru cine nu știe ce înseamnă CeBIT le voi spune versiunea scurtă: cel mai important târg european legat de tehnologia informației.

E important IT-ul în viața noastră? Nu mai e nevoie să răspundem la aceata întrebare de câțiva ani. Fără informatică accesul la informație este mai greu și mult întârziat. Nu exista domeniu azi în care să nu fie nevoie de IT. Eu am mers acolo legat mai mult de apectul de bussines. Si slavă domnului pe cele câteva hectare bune aveai ce să descoperi. De la marile Branduri ce etalau standuri uriașe și cu sute de oameni dornici să-ți descrie cât de minunate sunt produsele lor, pana la micile Start-Up-uri ce abia se lansau la apă. Am descoperit multe soluții de bussines dedicate ( nu le voi da numele aici) – ERP, BI, DM, Security. Multe dintre ele (soluții) pe care sper să le putem și noi folosi le viitor.

Am petrecut două zile pline la târg timp in care am participat la conferințe specializate, am avut întâlniri programate și neprogramate cu mulți dintre expozanți și am hoinărit printre miile de standuri prezente la târg.

Cuvântul cheie anul acesta aș zice că este: cognitiv. Vorbim deja de sisteme care învață să interacționeze și să gestioneze situații complexe caracterizate prin incertitudini și decizii in situații de ambiguitate. Sistemele cognitive sunt probabilistice. Ele generează nu numai răspunsuri la probleme, dar și ipoteze cu răspunsuri argumentate la probleme complexe dar și o mulțime de date.

Câteva impresii acum la rece pe avion la drumul de întors acasă

Prezentă masivă la târg. Oameni din toată lumea. Multe firme de IT dornice să se pună la curent cu ultimele noutăți din domeniu. Mulți vendori ‘grei’ din Germania. Multe standuri naționale impozante – unele țări au înțeles importanța prezentei la târgurile internaționale și Guvernele acelor țări investesc enorm in promovarea firmelor locale pentru a accede la piața internațională. Standul României mărișor de altfel, dar foarte puțin atractiv. Niște măsuțe și niște sigle de companii nu foarte cunoscute pe piața locală. Eu aș susține financiar decontarea tuturor cheltuielilor pentru campaniile cu potențial de export al tehnologiei romanești. Înțeleg că acum se decontează o parte, dar multe Start-Up-uri nu reușesc să participe tocmai din această cauză. Separat de standul Romaniei, micuț, dar care arată foarte bine era standul Bitdefender. Le urez succes în efortul lor de a ține pasul cu concurența uriașa din nișa lor! Se extind încet și sigur in toată lumea…

Să amintim de un roboțel simpatic la standul IBM, roboțel ce promite a fi mare vedetă pe viitor, stand la care s-a oprit printre altele și doamna cancelar Angela Merkel. Am ajuns și in hala unde dronele viitorului erau la loc de cinste. Drone utilitare, militare sau civile, accesorii, toate prezentate live în cadrul concursurilor Dronemasters.
Am găsit o zona cu orice din CHINA. De la componente care mai de care mai sclipitoare, la baterii externe multifuncționale ( cu led, colarate sau ecologice care mai de care mai fistichii), jucării sau copii fidele sau mai puțin fidele ale mărcilor mondiale cunoscute. Ce mai, sute de standuri cu regiuni din China dornice să inunde piața europeană.

Depășind aceasta hala am ajuns și la zona de inovații. Multe aplicații de telefon care mai de care mai năstrușnice, câteva încercări noi de abordare a ideilor de face produse pe nevoile actuale. Multe dintre ele amuzante sau în stadiu beta. Se căutau investitori.

Am întâlnit soluții interesante pentru datacenter. Multe îmbunătăți ale consumului de curent și multe optimizări ale produselor. Cât despre partea de securitate a informației am fost bombardat de informație legată de necesitatea investiției in securitate.

Soluțiile adresate sectorului public au fost multe și în special provenite de la liderii din domeniu. Rapoarte, rapoarte și multe grafice în cadrul soluțiilor ce costau și milioane de euro. Dar ei zic ca merită fiecare cent.

Comunicațiile și firmele de networking au avut cele mai frumoase standuri. Prezențe masive și opulente au arătat ce pot oferi firmele TELECOM pe viitor. Viteze amețitoare de internet pe mobile, aplicații de Bussines si Consumer, router-e și NAS-uri (Network Atash Storage) performante. Nu au lipsit soluțiile de e-commerce, marketing & Sales, aplicațiile de resurse umane sau cele în domeniul cercetării și inovației.

Eu atrag un semnal de alarmă asupra Securității Informatice, un aspect ce ar trebui să ne preocupe pe toți mai ales în contextul în care lucrăm din ce în ce mai mulți cu date pe internet. Multe date personale confidențiale dar și multe date de bussines importante.

Despre Cloud nu mai vorbesc, despre cluster-ele de informație din ce în ce mai prezente, nici atât.  Încep să-și facă prezența senzorii despre și pentru orice, au existat implanturi gratuite de chip-uri pentru cei mai curioși. Am văzut soluții de chip-uri cu senzori pentru agricultură, așa cum spuneam nici un domeniul industrial nu scapă de tehnologizare. Mașinile prezente la târg erau burdușite cu tehnologia actuală și multe dintre ele deja se conduceau singure.

Platformele GIS integrate ofereau municipalității soluții interesante pentru orașele viitorului oferind securitate, convergență, integrare, supraveghere video, colectare de date in timp real, procesare de date în timp real, sisteme de bussines inteligent, centre de monitorizare, Call Center, monitorizare meteo, proiectare urbană inteligentă și gestionare situații de urgență. Mai că ne trebuie și nouă, nu?
Amintesc de asemenea prezența la târg de scanere performate de hărți și cărți vechi, standuri de echipamente de copiere (aproape OZN-uri), imprimate 3D extrem de interesante, soluții de etichetare profesionale, holograme realiste și ușor de Proiectat, și multe soluții hardware si software pentru aproape orice domeniu la care te poți gândi.

Mie mi-a plăcut mereu la CeBIT poate și pentru ca sunt curios să aflu ce mai nou în domeniul meu. Pentru ce pasionați de acest domeniu ii aștept cu întrebări si soluții pe pagina de Facebook  sau pe mail.

Eu cred în cercetare și inovație mai ales în domeniul acesta, zonă în care noi românii putem face diferența pe piața internațională.

Iar de salariile programatorilor nu mai zic. Că sunt frumușele și încep de la 1000 de euro. Sună bine, nu? Merită investit masiv în aplicații și produse inovatoare ce vor putea rescrie cumva viitorul. Și vor fi și foarte profitabile ca bussines.

Ce nu mi-a plăcut la târg ? Nu e ușor să intri în grațiile unui vendor internațional. Au fost câțiva participanți care au rejectat o dorința de colaborare cu firme din România, semn că încă suntem percepuți ca o țară din lumea a treia pentru unii. Sau poate nu sunt ei pregătiți de acesta internaționalizare a circulației informației.
Pentru că trebuie spus ca deja suntem în concurență directă cu toată lumea încă de când a apărut prima pagină web. Cine înțelege importantă folosirii acestei noi resurse va supraviețui anilor ce vin. Cine nu, va fi înghițit de competiție!

Să ne vedem cu bine la următoarele ediții ale CeBIT-ului sau la alte târguri și expoziții de profil! Informația este crucială. Dar mai important este ceea ce faci cu ea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Robotul Dansator și O Corespondență Specială De La CeBIT 2016 | Boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*