FOTO AUDIO Sărmanii Constanței, hrăniți de o mână de voluntari. Campania “Oameni Invizibili” le oferă o masă caldă celor care nici nu visau la așa ceva

Campania "Oameni Invizibili". FOTO facebook
Campania "Oameni Invizibili". FOTO facebook

O inițiativă pornită pe vremea când afară erau 15 grade cu minis și oamenii străzii din Constanța încercau să supraviețuiască peste noapte a ajuns să fie prelungită până în februarie cu ajutorul unor voluntari inimoși și a unor patroni de restaurante care au înțeles că pot să ajute dacă donează mâncare caldă.

Campania “Oameni Invizibili” este derulată de Asociația “United Hands” și Asociația “Aura Ion”. Ideea este cât se poate de simplă. De pe 6 decembrie, voluntari de la cele două organizații s-au gândit să meargă cu câte o porție de mâncare caldă pe săptămână la acele persoane care au ajuns să fie invizibile – oamenii străzii.

Trei săptămâni s-au transformat în trei luni

Planul inițial era ca mâncarea să ajungă la beneficiari în perioada 6 decembrie – 27 decembrie, doar că voluntarii și-au dat repede seama că oamenii care nu au adăpost au nevoie de ajutor permanent. Așa se face că suntem la jumătatea lunii februarie și mâncarea caldă nu a încetat să ajungă la cei care o așteaptă cu speranță.

Dana Buda, reprezentanta Asociației “Aura Ion” spune că mai multe restaurante din Constanța au răspuns inițiativei. Singura noastră solicitare era ca mâncarea să fie ambalată și pregătită pentru livrare în recipiente separate care o țin caldă.

Voluntarii au mers mai întâi la Gara Constanța și în zona pieței Tomis 3 – doua dintre ariile în care își trăiesc viața cei mai mulți oameni ai străzii de la malul mării. Încă de la primele drumuri, ei și-au dat seama că beneficiarii aveau nevoie de o masă caldă sau un ceai fierbinte, dar le lipseau și hainele, sacii de dormit și medicamentele.

Dana Buda, voluntar campania "Oameni Invizibili"
Dana Buda, voluntar campania “Oameni Invizibili”

“Încercăm să rezolvăm problema de bază: să nu mai stea pe stradă”

Dana Buda mărturisește că 30-40 de “oameni invizibili” vor primi haine, medicamente și saci de dormit. “Nu ne oprim la cele 3 luni de iarnă. Încercăm să le rezolvăm problema de bază – aceea de a nu mai sta pe stradă. Din primăvară vrem să extindem programul și să le oferim mai mult de o masă caldă pe săptămână”.

Contează mai puțin genul de mâncare. Voluntarii au fost bucuroși să primească recipientele cu produse calde de la restaurante chinezești, japoneze, italiene sau libaneze, pe lângă cele cu specific național.

Vrei să ajuți cu mâncare, haine sau ore de voluntariat? Găsești datele de contact pe pagina de Facebook a campaniei.

Ascultă interviul complet realizat de Cosmin Bârzan cu Dana Buda pentru podcastul Yes You Can din rețeaua CityPodcast.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*