Era jurnalismului independent începe acum

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

În urmă cu o lună patru jurnaliști cu experiență din Constanța începeau o colaborare. Valentin Coman, Dorian Hapurnea, Cristian Hagi și subsemnatul (Adrian Boioglu) se pot lăuda cu o experiență de peste 14 ani fiecare. Oameni de presă care au activat de pe vremea când ziarele se scriau cu pixul și apoi se transcriau pe calculator de un culegător. Textele erau scoase la o imprimantă matriceală și corectate apoi era făcută o machetă pe hârtie, cu creionul și până la miezul nopții ziarul mergea spre tipografie. Nu exista online, dar exista mult entuziasm și o grămadă de ambiție.

Au trecut mai bine de 14 ani de atunci și jurnalismul de calitate nu s-a demodat. Opiniile de valoare sunt încă aici, chiar dacă ele sunt exprimate pe un blog, un site, pe Facebook sau Twitter. Titlurile bombastice, link-bait-urile sunt departe de ceea ce numim jurnalism independent. Nu e normal să îți atragi cititorii printr-o minciună și nici să răspunzi unei comenzi venite din partea unui mogul sau finanțator de presă.

Dar revenind la proiectul pe care l-am demarat alături de ceilalți trei colegi de presă. Fiecare își face auzită vocea online (așadar accesul este neîngrădit), într-o publicație separată, dar scopul comun este același. Redescoperirea jurnalismului de valoare: știri, reportaje, interviuri, anchete și comentarii pertinente.

Mi s-a părut cel puțin interesant să văd că un jurnalist și mai vechi, Cristian Tudor Popescu a lăsat cotidianul Gândul și și-a anunțat cititorii că va scrie doar pe blog și Facebook. Începe era jurnalismului independent în România și asta nu poate fi decât de bun augur pentru cititorii care caută conținut de calitate.

Constanța News, sau pe scurt CTnews.ro este o nouă publicație în peisajul regional. Este sursa ta de știri pentru că aici vei găsi toate informațiile relevante pentru județul Constanța, Dobrogea și chiar și din țară, atunci când va fi cazul. Faptul că public articole pe Constanța News nu exclude colaborările mele cu media tradițională. Îmi face plăcere că pot să lucrez pentru o televiziune locală și încerc să dau o mână de ajutor la ridicarea calității știrilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*