Dezastru în grădinițele controlate de inspectorii OPC în urma unor informări

Săptămâna aceasta, inspectorii OPC Constanța au luat în vizor un număr de patru grădinițe de stat după ce au fost primite mai multe informații pe diverse surse din partea părinților nemulțumiți de condiții.

În urma controalelor s-a constata că la trei dintre grădinițe nu exista dovada deratizării, iar la una dintre acestea au fost văzuți șobolani în subsol, potrivit șefului OPC Constanța, Horia Constantinescu. Acesta a precizat că legumele și fructele la doua dintre acestea era depozitate în spații necorespunzătoare, iar la una chiar în beciul cu șobolani, motiv pentru care au fost retrase de la consum.

În bucătării au fost găsite alte nereguli.

„Utilajele de măsura aparțin unei alte ere, dar au inspecția metrologică! Cu acestea se cântăresc gramaje exacte, cu toate ca tehnic nu se poate. Au fost găsite deficiențe majore cu privire la calcularea meniului – subdimensionat caloric, cu toate ca finanțare din partea părinților există)! Au mai fost constatate lipsa personalului calificat, a unor rețetare actualizate și neadaptarea la cerințele momentului, iar acestea fac imposibila realizarea cu responsabilitate a unui meniu variat, corespunzător și variabil!“ a declarat Horia Constantinescu. 

Acesta a precizat că la doua dintre unități, administratorul achiziționează banane și explica ca un copil mănâncă 250g banane la o masa, adică… 2,5 banane. Necesarul se face în funcție de aprecierea achizitorului și nu în funcție de meniu! De asemenea, locurile de joacă sunt adevărate pericole, iar la una dintre grădinițe, spatiile sanitare sunt necorespunzătoare.

„Reparațiile la sistemele de ventilatie și/sau încălzire nu sunt făcute de ani! Lipsa dotărilor în spațiile de preparare și pregătire a mesei este cruntă,“ a mai completat Horia Constantinescu.

Șeful OPC a precizat că nu s-au aplicat sancțiuni, ci doar avertismente și obligarea de a lua măsuri rapide: interzicerea locurilor de joacă, scoaterea de la consum a materiilor prime depozitate neconform, efectuarea deratizării și dezinsecției etc.

„ După ce că nu sunt finanțate decât cu chiu cu vai, ce ar fi însemnat să dăm încă o lovitură financiara și noi! Acum este o tematica în desfășurare, dar au început de la informații, nu sesizări!“ a precizat Horia Constantinescu.

În perioada următoare vor urma controale și la alte unități de învățământ preșcolar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*