Depozitul de materiale pirotehnice care a luat foc funcționa ilegal și clandestin

Intervenție dificilă a pompierilor militari. FOTO radioiasi.ro

Proprietarii depozitului de materiale care a luat foc duminică după amiază în localitatea Agigea s-au ales cu dosare penale, după ce ancheta a scos la iveală faptul că nu aveau nici un fel de autorizație.

„La data de 17 septembrie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Agigea și lucrători ai Serviciului Arme Explozivi si Substanțe Periculoase au fost sesizați că în localitatea Lazu – județul Constanța a izbucnit un incendiu la o anexă a unei proprietăți.

Cu această ocazie au fost ridicate în vederea indisponibilizării mai multe kilograme de articole pirotehnice, care erau depozitate într-un container în condiții ilegale.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă și operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, cercetările urmând a fi continuate de către lucrătorii S.A.E.S.P. al I.P.J. Constanța,“ a comunicat IPJ Constanța.

În mod normal, și pentru a vinde câteva artificii din clasele pirotehnice destinate populației de rând îți trebuie un dosar întreg de acte și autorizații. Referitor la emiterea acestora, reprezentanții IPJ Constanța încă nu au oferit un răspuns, deși este greu de înțeles cum a funcționat depozitul fără a se afla de el.

Iată regulile generale prezentate de Poliția Română cu privire la Regimul materiilor explozive și alte articole pirotehnice.

„Pentru a putea prepara materii explozive persoanele juridice care, prin actul constitutiv al societăţii, au ca obiect de activitate astfel de operaţiuni sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Obligaţia de a obţine în prealabil autorizaţia revine şi persoanelor juridice şi fizice care deţin, folosesc sau comercializează materii explozive, cu excepţia unităţilor şi formaţiunilor Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului Român de Informaţii.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.

Materiile explozive pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă.

Depozitele de materii explozive construite şi amenajate conform reglementărilor legale pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei, emisă în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie, după caz.“

Reprezentanții ITM Constanța spun că depozitul respectiv era autorizat pentru cu totul altă activitate – depozit de materiale combustibile.

„Spațiul, ca și suprafața, nu intra în categoria construcțiilor care se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu. Avizarea depozitării materialelor pirotehnice/ explozive. Intra în atribuțiile altei instituții publice“, au comunicat și reprezentanții ISU Dobrogea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*