FOTO VIDEO Dezbatere pentru bugetul comunei Cumpăna. Primarul Mariana Gâju: “Ne întindem cât ne este plapuma și ne bazăm pe fondurile europene și sumele alocate de ministere”

Dezbatere publică pe bugetul comunei Cumpăna. FOTO CTnews.ro

Primărul din Cumpăna, Mariana Gâju, i-a chemat pe localnici să vadă cum se cheltuie banii bugetului local și pe ce proiecte sunt alocați. Cumpenenii au umplut sala Casei de Cultură din fața primăriei iar oamenii au aflat cu cifre și cu date clare cu cât contribuie ei la bunăstarea comunei, câți bani vin de la Guvern și câți de la fondurile europene. Bugetul de venituri și cheltuieli a fost structurat încât să acopere investițiile (în infrastructură), cheltuielile cu bunurile și serviciile, salariile, asistența socială, siguranța cetățeanului, cultura, sănătatea și învățământul.

Comparativ cu anul 2017 când bugetul comunei a fost de aproape 44 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro)  anul acesta bugetul plănuit de Primărie e mai mare cu 16,34 %, ducându-se spre 11 milioane de euro. Vi se pare mult, pentru Cumpăna?

“Resursele bugetului pentru anul 2018 sunt insuficiente pentru toate nevoile pe care le are comuna Cumpăna,  pentru câte proiecte avem de realizat. Am prioritizat proiectele pentru care deja avem contracte de finanțare semnate, și proiectele pe care le avem în curs de execuție. Deci, din acest buget 69% pleacă spre investiții. Aceasta este ținta pe care și-o propune Primăria și Consiliul Local Cumpăna: obiectivul prioritar – investițiile” a declarat pentru Constanța NEWS, primărița Mariana Gâju.

Din taxele și impozitele locale, în bugetul comunei intră 8,5 milioane de lei, bani care plătesc întreținerea unităților școlare. La ei se adaugă și cheltuielile cu iluminatul stradal si întreținerea instituțiilor publice. Pe lista investițiilor, primăria Cumpăna a pus (și) complexul sportiv ”Sfântul Nicolae”, realizat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Este o construcție vitală pentru Clubul Sportiv al Comunei unde mulți copii  fac sport în fiecare an. Relu Răuţă, director al Clubului Sportiv Cumpăna, a fost în sală la dezbatarea bugetului.

Aș vrea să aduc mici lămuriri în ceea ce privește activitatea și bugetul clubului ptr anul 2018. Noi am prevăzut ca finanțarea de la autoritatea locală să fie în suma de 6 miliarde ; restul de 238 de milioane să vină din atragerea de sponsorizări să donații. Sperăm să atragem bani și din sponsorizările fiecărui părinte sau fiecărui membru susținător al clubului. Acești 6,238 miliarde lei nici pe departe nu ne vor ajunge să ducem activitatea clubului în condiții normale, la bun sfârșit” a spus Relu Răuţă, director al Clubului Sportiv Cumpăna.

În acest an primăria are în plan să modernizeze drumurile din comună – 20 de kilometri, iar un alt proiect se referă la construirea unei grădinițe cu program prelungit care va fi amplasată în zona blocurilor ANL. Despre cât de necesară ar fi o grădiniță și o creșă a vorbit și directoarea liceului tehnologic din Cumpăna, Monica Nuţu.

“Am sesizat că sunt mulți bani alocați proiectelor ce au în vedere educația, bani pentru infrastructura școlară (creșă și grădiniță) de care avem foarte mare nevoie pentru a ne susține în procesul instructiv-educativ, pentru că la noi la școală trebuie să ajungă copiii care până la 6 ani ar trebui să treacă printr-o altă instituție de învățământ, chiar și prin două ar fi recomandat. La clasa pregătitoare, una e să preiei un copil care a fost la grădiniță timp de 3 ani și alta e să preiei un copil care a stat acasă și n-a fost deloc la grădiniță. N-a avut parte deloc de o inițiere în ale educației” a spus Monica Nuţu, directoarea Liceului Tehnologic Cumpăna.

Nu a fost uitat nici liceul din comună. Acesta urmează să fie anvelopat. Sunt multe proiecte, ambițioase și costisitoare. Am întrebat-o pe primărița Mariana Gâju dacă va reuși să se-ncadreze în alocările bugetare.

“O să ne-ntindem cât ne este plapuma. Tocmai de aceea ne bazăm mult pe banii din fondurile europene dar și pe sumele alocate de ministerele din Guvern. Vedeți dumneavoastră… locuințele ANL și Complexul Sportiv se realizează cu fonduri alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale. Programul Național de Dezvoltare Locală – proiectele de drumuri, grădiniță, creșă, deasemeni pe fondurile acestui Program. Este firesc să ne încadrăm în tot ceea ce-nseamnă termene de execuție – și de aceea spun că avem nevoie de modificări la Legea Achizițiilor Publice, că dacă se-nscriu constructori “contestatari de profesie” care ne iau un an sau doi în instanțele de judecată, am pierdut termenele de execuție și-am pierdut și sursele de finanțare” a explicat pentru Constanța NEWS, primărița din Cumpăna, Mariana Gâju.

În bugetul pe acest an, este cuprins și programul de amenjare și reabilitare a trotuarelor, începând la intrarea în comună, până la biserica Sfânta Paraschiva.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*