Cum transformi un ORAȘ într-un ORAȘ TURISTIC. 3 idei simple

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Am fost în vacanță prin trei orașe din centrul și vestul țării: Cluj, Sibiu și Sighișoara. Trei lucruri m-au surprins și spun deschis că aș vrea să le văd și în Constanța.

Câinii maidanezi lipsesc cu desăvârșire din orașele respective. E drept că am vizitat mai mult zonele centrale, cele turistice, dar am trecut cu mașina și prin alte cartiere. Nicăieri nu am văzut un câine maidanez.

De ce e important pentru imaginea unui oraș să nu vezi câini maidanezi? Pentru că un câine maidanez este neîngrijit, își face nevoile în locurile publice și poate să devină agresiv atunci când miroase ceva ce (pe cineva care) nu-i place. În plus, un câine maidanez are toate șansele să latre la ore nepotrivite sau să mișune pe o terasă unde turiștii servesc cina.

Nu zic că ei trebuie exterminați, ci doar scoși din oraș și îngrijiți corespunzător, acolo unde este cazul. E nevoie să mai spun că Parcul Tăbăcărie, Mamaia, Piața Ovidiu sau faleza sunt teritoriul maidanezilor?

Cerșetorii au dispărut din Cluj, Sibiu sau Sighișoara. Nu știu ce au făcut cu ei, dar eu nu am reușit să întâlnesc niciunul.

De ce e important să nu vezi cerșetori? Pentru că ele arată turistului (în special cel străin) că acolo sunt oameni săraci. Da, sunt convins că România este caracterizată și de sărăcie, dar nu vrei să o vezi în Piața Mare din Sibiu. Acolo turiștii sunt invitați să își lase banii cumpărând suveniruri, plătind pentru mâncare sau plătind un bilet de intrare la Turnul Sfatului.

Curațenia e sfântă. Străzile din Cluj sunt spălate chiar și atunci când nu e cazul. Poate că era un fel de măsură anti-caniculă, dar zonele alea chiar erau curate. Nici nu e nevoie să mai spun că parcurile au vegetația tunsă, au flori plantate și copacii sunt toaletați.

Am prezentat deja situația de la Constanța unde Primăria nu s-a îngrijit deloc de vegetația săbatică din Parcul Arheologic. E ca și cum nu ți-ai da cu mătura în fața porții pentru că te-ai certat cu vecinul sau pentru că aștepți să o facă autoritățile.

Dacă ne uităm la Constanța vedem o stradă Ștefan cel Mare în paragină, un bulevard Tomis început să neterminat, câini maidanezi, cerșetori și praf. Da, o să spuneți că vin turiștii în Mamaia și că nu e nevoie să facem eforturi speciale pentru ei și în Constanța. Dar oare chiar atât de delăsători suntem?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Pe mai multe pagini de Facebook ale constantenilor apar articole de acest gen, dar efectul este nul fiindca nu sunt adresate cui trebuie. Asa ca, din curiozitate, am retrimis cateva pe 2-3 pagini ale Primariei. Reactia a fost zero! Ce-ar mai fi de spus?

  2. Chair daca Mamaia are grad de ocupare de 100%, nu este un motiv sa-i lase pe cei implicati in administratia locala sa nu se preocupe de spatiile verzi din statiune. Iarba este uscata, iar copacii si arbustii stunt netoaletati. Le recomand autoritatilor locale din Constanta sa viziteze Alba Iulia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*