FOTO VIDEO Investiții noi la Cernavodă. Creșa nr. 2 a fost reabilitată, iar Primăria pregătește alte proiecte de anvergură care primesc finanțare

Creșa nr. 2 din Cernavodă a fost reabilitată. FOTO CTnews.ro
Creșa nr. 2 din Cernavodă a fost reabilitată. FOTO CTnews.ro

Creșa numărul 2 din Cernavodă a devenit într-o vacanță de vară unul dintre cele mai căutate centre pentru copii ale orașului. Metamorfoza i-a uimit pe mulți locuitori ai urbei de pe malul Dunării, care țin acum cu orice preț să-și aducă aici copiii sau nepoții.

Ideea creării unei creșe moderne i-a venit primarului din Cernavodă, Liviu Negoiță în urmă cu ceva timp, însă abia vara aceasta a făcut rost de bani pentru investiții în unitatea de învățământ. Pentru creșterea condițiilor pe care le oferă celor mici, creșa a fost într-un amplu program de reparații și modernizare, astfel că acum sunt condiții la standarde ultramoderne, atât din perspectiva dotărilor cât și a spațiilor destinate odihnei, hranei, îngrijirii și educației prichindeilor.

“Anul acesta am investit și în Creșa nr. 2 și în Gradința 4; am creat și creem condiții cât mai bune pentru copii și pentru elevi. Văd că și părinții sunt mulțumiți și le mulțumim că au încredere în noi” spune Șerif Cîrjali, viceprimarul din Cernavodă. 

Dotările creșei erau vechi, uzate și nu inspirau deloc viață și culoare pentru cei mici. Nu erau atrăgătoare deloc, după cum își amintesc educatoarele de aici. Acum, clădirea renovată din temelii adăpostește Creșa nr 2 și Grădinița 4 învecinată cu ea. Sălile de clasă au plasme, dormitoarele cu pătuțuri arată exemplar, iar băile sunt dotate cu căzi de duș. Transformarea imobilului este motiv de mândrie pentru conducerea grădiniței.

“În Creșa nr. 2 sunt 21 de copii, între 1 și 3 ani. Eu sunt de 3 ani aici și pot să vă spun că se simțea nevoia modernizării: era necesar și era nevoie de o schimbare de genul acesta. Ne bucurăm că s-a făcut. S-au schimbat toate – dulăpioare, jucării, parchet, geamuri, uși… destul de multe. E altceva acum – e mai colorat, totul… Înainte era un fel de gri, iar acum copiii sunt atrași altfel de interioare, de jucării, de dulăpioare – e altceva” ne explică asistenta medicală a creșei, Vasilica Ene. 

Lucrările au început în vacanța de vară când creșa era goală și-n două luni au fost gata. Clădirea a fost modernizată integral, au fost realizate amenajări interioare și de igienizare totală, precum și dotarea centrului de învațământ cu mobilier și echipamente specifice.

“Creșa nr.2 are 22 de ani vechime. Se simțea nevoia schimbării : chiar când a început renovarea cineva întreba “schimbăm și ușile?”. “Schimbați dom’le și ușile!” Erau uși de 20 de ani vechime. Tot ce s-a putut schimba și tot ce s-a putut face (băile, pătuțurile, parchetul), absolut toate s-au schimbat. Am avut o firmă care-n două luni de zile a terminat tot. Au intrat cu forțe puternice și-au terminat repede lucrarea, în vacanța de vară. A fost un întreg șantier” a declarat pentru Constanța NEWS, Șerif Cîrjali, viceprimarul din Cernavodă. 

Deocamdată sunt înscriși 21 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Numărul solicitanților crește însă vertiginos.

“Programul de funcționare al creșei e de la 6 la 18. Vin părinții, sunt fericiți, sunt bucuroși…. cu emoții și ei, care sunt la-nceput” ne spune cu mândrie, asistenta medicală Vasilica Ene.  

Primăria din Cernavodă are planuri mari în continuare, iar viceprimarul orașului anuntă că lista investițiilor este deschisă încă.

“Noi sperăm că și la anu’ vom continua cu investițiile la celelalte unități. Urmează încă o creșă, Creșa nr.4, pe care vrem s-o modernizăm cu fonduri guvernamentale. Dacă nu putem, atunci o vom face tot cu fonduri proprii, la anu’, în următoarea vacanță de vară. Noi sperăm ca sistemul de-nvatamant să-l facem extraordinar, în Cernavodă” explică Șerif Cîrjali. 

Cernavodă a înțeles că dezvoltarea durabilă a orașelor este cel mai important motor al dezvoltării economice și sociale și poate fi realizată doar printr-o abordare integrată, care să urmărească toate dimensiunile sustenabilității urbane, precum și noile tendințe în domeniu. Dezvoltarea urbană durabilă combină teme de genul protecției mediului, incluziunii sociale și investițiile în educație, competențe și invățare pe tot parcursul vieții. Marian Iordache este consilier local la Cernavodă și spune că orașul a pornit într-o cursă de viteză a modernizării.

“Creșa nr. 2 a dat startul, și odată cu ea toate unitățile de învățământ din oraș au pornit într-o cursă contra cronometru pentru dotarea modernă cu mobilier, cu echipamente de ultimă generație și cu tot ceea ce este necesar pentru ca procesul instructiv-educativ din unitățile școlare din Cernavodă să se desfășoare în condiții foarte bune. E dorința domnului primar ca până la sfârșitul acestui an toate unitățile școlare să fie în acest program. Primăria a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale proiectele necesare pentru reabilitarea Creșei nr.1, a Grădinițelor 2, 3 și 4 și de asemenea un proiect foarte important – Dezvoltarea Rețelei Edilitare / Străzi, Apă, Canalizare, Iluminatul Public în zona Cartierului Sere. Este de fapt o dezvoltare a orașului într-o zonă foarte frumoasă, și care va permite construirea de locuințe pentru tineri, atragerea de familii noi în Cernavodă și condiții cât mai bune de locuit pentru cei care își construiesc aceste locuințe individuale” spune Marian Iordache, consilier al primarului din Cernavodă. 

Finanțarea proiectelor de dezvoltare urbană se face în baza unor strategii elaborate de autoritățile publice locale. Banii pot să vină de la guvern sau din fonduri europene.

“Din punctul de vedere al proiectelor europene, primăria urmărește acum finanțarea unor obiective în funcție de axele care se lansează: au fost lansate axe pe Cultură și deja primăria a depus un proiect de 700 de mii de euro pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Axiopolis. În prezent se derulează lucrări de reamenajare a unei clădiri destinate culturii și unei extinderi a Muzeului, iar în viitor intenționăm să depunem proiecte atât de infrastructură cât și de îmbunătățire și eficientizare a iluminatului public, eficientizarea confortului locuințelor individuale din orașul Cernavodă, modernizare străzi, modernizare spații verzi, Port Turstic și multe altele care urmează. Pregătim multe surprize cernavodenilor și domnul primar Negoiță așa cum îl știu, nu se lasă până nu le va vedea realizate” 

Cernavodă pare să se fi înscris pe o rută a banilor bine cheltuiți care urmează să-și arate efectele în cel mai scurt timp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*