Conducerea Consiliului Județean Constanța încearcă să găsească o soluție pentru posibilele concedieri de la Șantierul Naval Mangalia

Președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu la Șantierul Naval Daewoo Mangalia. FOTO CJC
Președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu la Șantierul Naval Daewoo Mangalia. FOTO CJC

Asigurarea locurilor de muncă pentru locuitorii din sud-ul litoralului rămâne o prioritate pentru conducerea Consiliului Județean Constanța! Astăzi, la invitația președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu, și ca urmare a problemelor semnalate la Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy-Industries, ministrul Economiei, domnul Alexandru Petrescu a efectuat o vizită la această societate. Delegația, din care au mai făcut parte și domnul Gheorghe Daniel Georgescu – primarul comunei Limanu și domnul senator Nicoale Moga, a avut ca principal scop identificarea de soluții pentru asigurarea locurilor de muncă precum și a unor noi metode de rentabilizare a companiei.

“Consider că până în acest moment, deși statul român deține 49% din acțiuni, rolul autorității publice a fost mai mult formal. Imi doresc să văd un business plan pe minim 4 ani, să văd exact care sunt variantele reale din punct de vedere economic pentru rentabilizarea acestei companii, care, inclusiv în perioada de vârf când comenzile erau mari a acumulat datorii majore. Evident că suntem interesați să o eficientizăm și vom cere companiei o situație la zi privind structurarea datoriilor, portofoliul de clienți, soluții de finanțare a proiectelor. Este adevărat că tendințele internaționale prezintă o scădere a comenzilor de nave comerciale noi, iar situația financiară a companiei din Koreea, acționarul majoritar, este una critică, însă trebuie exploatate toate opțiunile de redresare. Fie diversificarea portofoliului, fie o modificare a tipului de lucrări, luându-se în calcul și asocieri comerciale cu alte șantiere din țară și din străinătate. Oricum, statul român o să ia o decizie concretă în privința acestui agent economic abia după ce vom avea o analiză clară a datelor financiare și comerciale”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Economiei.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a punctat importanța menținerii locurilor de muncă, în contextul în care aproape 6000 de oameni depind de veniturile obținute de la șantier.

“Am toată încrederea că împreună cu acționarii majoritari, sprijinul Ministerului Economiei precum și a autorităților locale vom găsi variante să rentabilizăm șantierul. Această zonă este dependentă de funcționarea Șantierului Naval, iar posibilele disponibilizări ar destabiliza profund întreaga regiune.”, a punctat Marius Horia Țuțuianu.

Potrivit primarului comunei Limanu, Gheorghe Daniel Georgescu, în Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy-Industries lucrează aproximativ 20% din forța de muncă a comunei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*