Condamnări de zeci de ani pentru un grup de scandalagii din Hârșova

Penitenciarul Poarta Albă. FOTO Adrian Boioglu
Penitenciarul Poarta Albă. FOTO Adrian Boioglu

În urmă cu doi ani, în luna septembrie, un scandal monstru zguduia localitatea Hârșova. Mai mulți indivizi înarmați cu săbii și bâte au intrat în curtea unei locuințe și au început să lovească în stânga și în dreapta. La mijloc era un conflict mai vechi, reaprins, cel care a pornit scandalul fiind, potrivit anchetatorilor, Zinel Bădăruță. Instanța i-a condamnat pe atacatori, chiar dacă aceștia au încheiat o înțelegere cu victimele.

În urma scandalului, procurorii au dispus reţinerea a şase persoane: George Georgescu, Ionuţ Emanuel Bădăruţă, Marian Georgescu, Alexandru Auraş Munteanu, Mihai Munteanu şi Zinel Bădăruţă. Aceștia au fost arestați preventiv și ulterior la domiciliu. În timpul procesului, inculpații au căzut la o înțelegere, acolo unde legea le-a permis, cu victimele din dosar.  Ion Gelu Mercan și-a retras plângerea pentru loviri sau alte violențe, iar Nedelia Nadia Barbu pe cea pentru violare de domiciliu. Drept urmare, instanța a decis pentru cei șase inculpați încetarea procesului penal pe aceste infracțiuni. În schimb, pentru celelalte aspecte penale, indivizii au primit pedepse grele, unii dintre ei, recidiviști, primind și restul rămas de la eliberările condiționate, iar cererile de schimbare a încadrării juridice au fost respinse ca nefondate.

Potrivit Portalului instanțelor de judecată, George Georgescu a primit 7,6 ani închisoare pentru infracţiunea de tentativă de omor calificat – persoane vătămate Viorel Octav Năstase și Victor Mercan, iar alte 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea liniştii publice. Pedepsele i-au fost contopite, inculpatul urmând a executa în final pedeapsa de 7,8 ani  închisoare. Acesta avea o altă condamnare, de 3 ani cu suspendare sub supraveghere care i s-a adăugat la pedeapsa actuală, în final având de executat 10,8 ani de închisoare.

Ionuț Emanuel Bădăruță a primit 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor – persoana vătămată Viorel Octav Năstase, 5 ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de omor – persoană vătămată Victor Mercan și 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea liniştii publice. După contopire, individul a primit pedeapsa de 6, 10 luni închisoare.

Marian Georgescu a primit 7,6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat – persoane vătămate Viorel Octav Năstase, şi Victor Mercan, iar alte 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea liniştii publice. În final, are de executat pedeapsa de 7,8 ani de închisoare. Aceiași pedeapsă, pentru aceleaș infracțiuni a primit-o și Alexandru Auraș Munteanu.

Mihai Munteanu a fost condamnat la 7,6 ani pentru tentativă de omor – persoane vătămate Viorel Octav  Năstase și Victor Mercan și alte 6 luni pentru tulburarea liniştii publice. Acesta era eliberat condiționat din penitenciar, având un rest de pedeapsă de 715 zile. După contopirea pedepselor, magistrații au decis că are de executat 7,8 ani și 715 zile de închisoare.

Zinel Bădăruță, cel care i-a stârnit pe ceilalți să pornească scandalul a scăpat și el de infracțiunile de instigare la lovire sau alte violenţe – persoană vătămată Ion Gelu Mercan și instigare la violare de domiciliu – persoană vătămată Nedelia Nadia barbu după ce aceștia și-au retras plângerile prealabile. Mai departe, Zinel Bădăruță a primit 7,6 ani pentru instigare la tentativă de omor calificat – persoane vătămate Viorel Octav Năstase și Victor Mercan și 6 luni pentru tulburarea liniştii publice. După contopire, Zinel Bădăruță s-a ales cu o pedeapsă de 7,8 ani de închisoare.

Magistrații Tribunalului Constanța au decis și prelevarea de probe biologice de la inculpaţi, în vederea introducerii profilului genetic al acestora în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare. De asemenea, fiecare are de plătit câte 4.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Victimele nu s-au constituit părți civile în dosar. Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate la instanța superioară în termen de 10 zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*