Comunitatea musulmană din România începe Postul din Luna Ramazan

Moscheea Carol I Constanța. FOTO wikipedia
Moscheea Carol I Constanța. FOTO wikipedia

Potrivit Islamului, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632.

Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective – ‘Iftar’, pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor – ‘Sahur’, este luată în familie.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, ‘mukavele’, încep dimineaţa cu citirea Coranului Cel Sfânt, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârşesc alte slujbele, ‘teraavih’, cu participarea bărbaţilor cât și a femeilor din comunitate. Postul mai înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.

Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid iar diavolii sunt încătuşaţi.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 1/2 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed(Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite.

Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, ne relatează că Postul Ramazanului, considerat că fiind cel de-al treilea stâlp al Islamului, trebuie să debuteze în România, cu tradiţionala urare

RAMAZAN FERICIT !

RAMAZAN AYINIZ QAYIRLI BOLSIN!

RAMAZAN AYI HAYIRLI VE MÜBAREK OLSUN !

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*