Cine cântă la Regata Marilor Veliere. Programul complet de vizitare a navelor, concerte și parade

Regata Marilor Veliere
Regata Marilor Veliere

Evenimentul va avea loc între 8 și 11 septembrie, în portul Constanța, în zona terminalului de pasageri. Sunt așteptate la start 13 veliere din 5 țări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj. Organizatorii au pregătit pentru fiecare zi o serie de evenimente care să atragă publicul. Pe lângă vizitarea velierelor, aceștia vor putea să urmărească mai multe concerte ale unor artiști celebri, precum Loredana, Vama, Corina, Vunk, etc, dar și ansambluri ale etniilor din Dobrogea. Intrarea în toate cele patru zile ale Regatei Marilor Veliere este gratuită.

Detalii au oferit astăzi, într-o conferință de presă, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Alin Vintilă, reprezentantul organizatorului, Navigator Yacht Club, Ambroziu Duma, director Exploatare în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, și Lucian Neacșu, reprezentant al Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

”În acest an și-au anunțat prezența la Constanța 15 nave inițial. Două dintre ele s-au retras din motive tehnice, așadar vom avea un număr egal cu cel din 2014. Ca și atunci va fi nava școală Mircea plus încă 12, ca să evităm cifra cu ghinion. Vor fi șapte nave clasa A: Kaliakra din Bulgaria, Kruzenshtern din Federația Rusă, Mir din Federația Rusă, Mircea din România, Nadezhda din Federația Rusă, Pogoria din Polonia și Royal Helena din Bulgaria. Lor li se vor alătura două veliere clasa B, Adornate din România și Atyla cu echipaj spaniol, dar pavilion Vanuatu. Mai avem patru veliere mici clasa C și D: Arial, Akela, Anna Maria și Vityaz, toate din Federația Rusă. Noi am vrut să adăugăm o altă particularitate care ne diferențiază aici în Dobrogea, este vorba de multi culturalitate, prin urmare în fiecare seară vom deschide cu cântece și dansuri ale etniilor dobrogene, iar ele vor avea standuri de prezentare în care își vor aduce elemente de artizanat, gastronomie. Încercăm astfel să punem la un loc ce ne reprezintă pe noi aici, în Dobrogea: marea, navele, dar și multi-culturalitatea”, a precizat Alin Vintilă.

Acesta a mai spus că, bazându-se pe experiența primei ediții, din 2014, estimează un că la regata din acest an vor participa peste 100.000 de spectatori.

Primarul Decebal Făgădău a vorbit despre importanța evenimentului pentru oraș.

Un oraș cum este Constanța trebuie să-și redefinească rolul de oraș port, de oraș cu atitudine, de oraș internațional. Vreau să le mulțumesc celor care au organizat prima ediție pentru că a fost o ediție de succes, și rezultatele primei ediții ne-au convins că trebuie să finanțăm acest eveniment care leagă orașul de mare, de marinărie și de partea frumoasă a istoriei navigației. Velierele sunt cele care fac legătura între trecutul acestei frumoase meserii și prezent. Sunt convins că audiențele vor fi cel puțin aceleași ca acum doi ani, sunt convins că regata va fi un succes și sunt convins că bricul Mircea, această dovadă vie a istoriei marinăriei românești, se va prezenta așa cum a făcut-o și acum doi ani de zile, cu cinste și cu demnitate. Municipiul Constanța va finanța în continuare orice eveniment vine să îl consacre ca un municipiu puternic, demn, dar în strânsă legătură cu ceea ce l-a născut, cu marea, orașul nostru datorează multe mării, atât din punct de vedere al economiei portuare și serviciilor conexe, cât și din punct de vedere al economiei turismului. Sunt convins că veți vedea în perioada următoare din ce în ce mai multe evenimente, care să lege portul, stațiunea și orașul”, a spus primarul Decebal Făgădău.

”Este un eveniment unic acesta care va avea loc de joi până duminică. Este a doua ediție într-adevăr, dar așa ceva nu s-a mai făcut în România până acum, suntem pionieri în această zonă, dar sper să ne descurcăm ca și acum doi ani. Asemenea evenimente se petrec regulat în Marea Nordului, în Oceanul Atlantic în Marea Mediterană, dar să știți că se fac în general cu o frecvență de patru, cinci ani pe modelul campionatelor mondiale de fotbal. Prima ediție a ieșit atât de bine și firma englezească ce coordonează pe tot globul aceste activități a fost atât de mulțumiță de modul în care a decurs prima ediție încât s-a îndrăgostit de noi și la doi ani s-a hotărât să vină din nou”, a declarat Ambroziu Duma, director Exploatare în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân și Liga Navală Română, cu sprijinul Primăriei Constanța și al Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaționale ce se desfășoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizație non-profit din Marea Britanie care în 2007 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activității sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele și promovarea prieteniei și înțelegerii la nivel internațional.

Navele așteptate în portul Constanța sunt, în ordine alfabetică:

1. Adornate, România, clasa B
2. Akela, Rusia, clasa D
3. Anna Maria, Rusia, clasa D
4. Arial, Rusia, clasa C
5. Atyla, Spania, pavilion Vanuatu, clasa B
6. Kaliakra, Bulgaria, clasa A
7. Kruzenshtern, Rusia, clasa A – în curs de confirmare.
8. Mir, Rusia, clasa A
9. Mircea, România, clasa A
10. Nadezhda, Rusia, clasa A
11. Pogoria, Polonia, Clasa A
12. Royal Helena, Bulgaria, clasa A
13. Vityaz, Rusia, clasa D

Program Regata Marilor Veliere, ediția 2016:

Joi – 8 septembrie 
08:00 – 12:00 Sosirea navelor
13:00 – 14:00 Ceremonia de deschidere
14:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
20.00 – Cina Comandanților la Hotel Vega
19:00 – 23:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Ciuleandra, Cvartet Anima, Vama

Vineri – 9 septembrie 
10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
10:00 – 14:00 Jocuri marinărești pentru echipaje
17:30 – 18:00 Parada echipajelor în zona peninsulară
18:00 – 19:00 Ceremonie de premiere în Piața Ovidiu
20.00 Petrecerea echipajelor
19:00 – 22:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Corina, Vunk

Sâmbătă – 10 septembrie 
10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
10.00 Program social-cultural echipaje
16.00 Ședința tehnica comandanți nave
19.00 Petrecerea ofițerilor la cort Farul Carol
19:00 – 23:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Vega Band, Ligia Hojda, Loredana
23:00 Jocuri de artificii și lumini

Duminică – 11 septembrie 
10:00 – 12:00 Navele deschise pentru public
16:00 – 17:00 Plecarea navelor din Portul Constanța
17:00 Parada Marilor Veliere

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Comanescu are bani pentru regata?? Mizeria nu isi plateste salariatii, bat portareii la usa. E in insolventa. Cum D zeu poate participa, dar nu are posibilitatea sa achite salariile restante? Mizerie umana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*