Chinezii au preluat controlul Rompetrol

Stație Rompetrol
Stație Rompetrol

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat astăzi documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture va fi de 49%, respectiv 51%.

Conform ințelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China si România a realizat un volum important de activități pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, declară Sauat Mynbayev, președintele KMG.

Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang a subliniat: “Parteneriat din CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinererea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Această evoluţie se înscrie în spiritul celor două iniţiative naţionale `One Belt One Road` şi `Nurly Zhol`. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”.

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene şi chineze, dar şi alte instituţii abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*