FOTO VIDEO Cum rezolvă Primăria Cernavodă problema câinilor fără stăpân. Soluția este colaborarea cu o asociație care oferă servicii de sterilizare și microcipare a maidanezilor

Câini maidanezi. FOTO Cătălin Schipor

Câinii fără stăpan sunt o problemă în toată țara dar mai ales în orașele mijlocii și mari. Multe primarii au apelat la euthanasierea lor însă altele au mers pe a doua varianta: sterilizarea, ce are ca efect stoparea înmulțirii lor. Se-ntâmplă și la Cernavodă unde Primăria colaborează cu o asociație privată ce-și propune sterilizări gratuite în oraș, de câini și pisici. Zilele trecute, Asociația “Save The Dogs” (căci despre ea este vorba) și-a deschis un sediu nou în Cernavodă, o clinică veterinară modernă.

“Problema animalelor fără stăpân e o problemă în toată țara, în foarte puține locuri a fost rezolvată pe deplin, în cele mai multe locuri a rămas în continuare pe agenda administrației locale. Și la Cernavodă este pe agendă, în sensul că trebuie găsită o soluție civilizată pentru gestionarea câinilor fără stăpân” spune Marian Iordache, consilier primarului din Cernavodă. 

Toată lumea își dorește rezolvarea rapidă a problemei câinilor fără stăpân și când spun toată lumea mă refer și la localnici dar și la edilii care adminstreaza orașul Cernavodă. A devenit din ce în ce mai clar în ultimii ani că efectul durabil se obține din controlul reproducției canine, cu alte cuvinte sterilizarea în masă a animalelor însoțită/dublată de prevenirea abandonului și încurajarea adopțiilor. Pare greu și pare complicat, dar primăria din Cernavodă a ales ca să meargă pe calea aceasta.

“Clinica veterinară din Cernavodă este unică în România – este probabil una dintre cele mai mari și se concentrează pe animale fără stăpân. Noi suntem aici ca să ajutăm animalele fără stăpân, să le sterilizăm, să le microcipăm și să le găsim familii de adopție, dar serviciile noastre gratuite de sterilizare și microcipare gratuită pentru cetățeni merg mai departe” spune Sara Turetta, italianca ce coordonează activitatea clinicii veterinare de la Cernavodă. 

Asociația “Save The Dogs” cu care colaborează Primăria are acum acest sediu nou, dotat cu cele mai moderne aparate și instrumente în medicină veterinară. Suprafața clinicii este de 800 mp jumătate fiind destinată zonei de spitalizare unde se află animale bolnave sau în tratament (câini și pisici) iar celalată jumătate adăpostind 2 cabinete, o cameră pre-operatorie, o sală de operații plus o farmacie, birourile și partea administrativă. În total, la “Save The Dogs” lucrează 25 de persoane împărțite pe diverse departamente: departamentul de adopție, departamentul administrativ, partea medicală, îngrijitoarele și șoferii.

“În Cernavodă, de foarte multă vreme Asociația ( Save The Dogs-n.n.) are activitate; după cum se poate vedea a deschis această clinică modernă tocmai pentru a veni în sprijinul populației de câini și pisici din oraș. Este o clinică modernă dotată după ultimul standard” spune Marian Iordache. 

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății din 1988 relevă faptul că programele de eutanasiere a câinilor sunt ineficiențe și costisitoare. Dacă densitatea animalelor dintr-o anumită zonă a depășit un număr critic, atunci singură soluție este sterilizarea. O data ce numărul câinilor este atât de mare ca în România, se pot omori oricât de mulți câini, pe perioade extrem lungi și tot nu se va reduce numărul acestora. Rata de înmulțire este mult mai rapidă decât capacitatea autorităților de a prinde și omorî animalele. Așa ca edilii din Cernavodă au ales cealaltă strategie, mai lungă, dar durabilă.

“Primăria, în parteneriat cu această Asociația “Save The Dogs” va derula Programul de Protecție a Animalelor fără stăpân din Cernavodă. Acest Program este destul de laborios, el implică în primul rând prevenție – adică castrarea animalelor cu și fără stăpân, implică gestionarea populației de animale fără stăpân și din păcate nici Asociația și nici Primăria în acest moment nu au toată logistică necesară gestionării acestor animale și-ncercăm împreună să identificăm cele mai bune soluții. Primăria se va implica financiar iar Asociația logistic și cu know how-ul pe care-l are, ca să administrăm cât mai bine această problema”, explică Iordache.

Două sunt cauzele cele mai frecvente care au dus la situația actuală a animalelor fără stăpân pe străzile orașelor din România. Prima este abandonul puilor de către persoanele care locuiesc în medii rurale ori urbane, preponderent la casă cu curte care în loc să-și sterilizeze animalele preferă să le lase să-și urmeze instinctul, iar puii rezultați sunt abandonați în piețe aglomerate, păduri de la periferii, pe lângă restaurante, școli sau grădinițe. A doua cauză este abandonul câinilor de apartament – au apărut pet shop-urile, iar tentația sau insistențele copiilor au făcut ca multe animale să fie cumpărate pe baza unui impuls de moment, iar mai târziu să fie abandonate.

“Daca nu sterilizăm animalele cu stăpân nu vom rezolva situația de pe stradă așa că  sterilizarea și microciparea rămân în continuare gratuite pentru cetățenii care dețin animăluțe, pe lângă serviciile de Urgență pe care le oferim tot gratuit. De exemplu, dacă apare un caz de cățel lovit, sau un pisoi într-o stare grav bolnavă și în Cernavodă nu există un cabinet veterinar care poate să-l ajute și stăpânii n-au cum să ajungă la Constanța, atunci pot apela la noi în aceste cazuri extraordinare. Nu pot apela la noi pentru vaccinare și pentru deparazitare : pentru așa ceva există două cabinete în oraș care desfaosara aceste activități” spune Sara Turetta, ialianca de la “Save The Dogs”.

Sunt mulți factorii care contribuie la amplificarea fenomenului dar cei mai importanți sunt sursele de hrană (resturi menajere care abundă), lipsa educației privind necesitatea sterilizării, lipsa fenomenului de adopție și nepăsarea. Iar cel mai mult ne-a costat până acum absența unor programe eficiente de gestionare a populației canine. Acum primăria din Cernavodă lucrează cu medicii veterinari de la “Save The Dogs”.

“I-am încurajat și-i încurajăm în continuare să desfășoare o activitate care este benefică cetățenilor din Cernavodă, dar ne dorim mai mult de la dânșii: ne dorim ca expertiza pe care-o au în acest domeniu să fie transferată către comunitate”, a declarat Marian Iordache pentru Constanța NEWS.

Orașul de pe malul Dunării mizează pe sterilizarea în masă că fiind singură soluție ce dă rezultate pe termen mediu și lung. O soluție decentă, umană și pentru care se primește sprijinul organizațiilor de protecție a animalelor, cât și al cetățenilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*