Ce faci în caz de cutremur? Informațiile care îți pot salva viața

Ce faci în caz de cutremur?
Ce faci în caz de cutremur?

În vederea diminuării impactului şi pierderilor provocate de producerea unui cutremur, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa vine în sprijinul cetăţenilor cu câteva sfaturi utile de comportare în cazul producerii unui cutremur, astfel:

  • păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică; 
  • închideţi sursele de foc; 
  • adăpostiţi-vă sub o grindă de rezistenţă, un toc de uşă, sub birou sau masă; 
  • nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul; 
  • dacă vă aflaţi într-un spaţiu deschis, îndepărtaţi-vă de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi;
  • nu blocaţi străzile, lăsaţi calea liberă pentru maşinile echipelor specializate de intervenţie; 
  • dacă sunteţi prins sub dărâmături, încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă, loviţi ritmic într-o ţeavă sau perete astfel încât să puteţi fi localizat, evitaţi să ţipaţi, păstraţi-vă energia!
  • ascultaţi anunţurile difuzate în ziarele online sau la posturile de radio şi TV şi recomandările autorităţilor.

Înainte de producerea cutremurului, informaţi-vă cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unui cutremur prin intermediul internetului, televiziunii, radioului, ziarelor sau altor materiale informative emise de autorităţile statului; învăţaţi metode de acordare a primului ajutor medical; pregătiţi un kit de supravieţuire; stabiliţi un punct de întâlnire şi modalităţile de a vă contacta familia în cazul în care veţi fi separaţi în timpul cutremurului.

După producerea cutremurului, fiţi pregătiţi pentru eventualele replici ale cutremurului; păstraţi-vă calmul, panica nu vă poate face decât rău; asiguraţi-vă că cei din jurul dumneavoastră sunt în regulă şi încercaţi să îi ajutaţi pe cei aflaţi în dificultate; opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie elctrică; dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire şi nu încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele; evacuaţi clădirea, mergeţi într-un spaţiu deschis; ascultaţi la radio sau TV anunţurile oficiale ale autorităţilor şi urmaţi recomandările acestora.

Este absolut necesar să lăsaţi liniile telefonice şi arterele de circulaţie libere pentru intervenţia echipelor de salvare!

Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră. În cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor. Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar la instrucţiunile autorităţilor!

MAI derulează o campanie de informare în acest sens pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

Recomandari în caz de cutremur. FOTO ISU Dobrogea
Recomandari în caz de cutremur. FOTO ISU Dobrogea

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Cutremur puternic în România! 5,2 grade pe scara Richter | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*