Caravana din cadrul campaniei „Protejează-i aripile” – prevenția cancerului de col uterin a ajuns la Constanța

Cancer col uterin campanie „Protejează-i aripile”

Caravana din cadrul campaniei „Protejează-i aripile”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România, a ajuns la Constanța. În prezența autorităților locale și a reprezentanților mass-media, inițiatorii campaniei – MSD România și Institutul Național de Sănătate Publică – au atras atenția asupra rolului vital al prevenției în ceea ce privește controlul cancerului de col uterin.

Contextul în care se desfășoară această campanie națională de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin este unul îngrijorător: în fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. De asemenea, peste 1900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul de col uterin, mai multe decât în oricare altă țară din cadrul Uniunii Europene.

În cadrul conferinței de presă, Dr. Gladys Cristina Al Jashy, coordonatorul Unității Regionale de Sud-Est, Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat că în perioada 2012 – 2016 au fost testate peste 57.000 de femei, din care peste 10% au fost depistate cu leziuni precanceroase și cancer de col uterin în statii avansate, la nivelul întregii regiuni de Sud-Est.

„România prezintă o incidență de 3 ori mai mare a cazurilor de cancer de col uterin decât media la nivelul Uniunii Europene. Totodată, România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, a declarat Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul national de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică. În ceea ce privește atitudinea femeilor din Banat cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV-ADN). „Metodele de prevenție – screening și vaccinare, sunt eficace, sigure și nu prezintă riscuri de efecte adverse majore”, a completat Dr. Ungurean.

În ceea ce priveste regiunea Dobrogei, Dr. Carmen Ungurean a declarat că doar 23% dintre femeile din Dobrogea declară că și-au făcut testul Babeș-Papanicolaou în ultimii trei ani. Mai mult, 39 % dintre ele nu și-au făcut analize de sânge de rutină în ultimii 3 ani. Aproape 9 din 10 femei din Dobrogea declară că au auzit de cancerul de col uterin, însă aproape 70% dintre acestea nu știu sau consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de infecția prelungită cu virusul HPV, infecție responsabilă pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate la nivel mondial. Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit. Prevenția primară și secundară pot contribui substanțial la reducerea incidenței cancerului de col și a mortalității asociate cu această boală. Informarea corectă a populației înseamnă informarea pe baza dovezilor științifice. Studiile clinice oferă date imbatabile care demonstrează că vaccinarea oferă protecție în fața cancerului de col uterin, dar și a leziunilor precanceroase.

Potrivit Conf. Dr. Constantin Dina, Director Executiv Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, în perioada 2012 – 2016, la nivelul jud. Constanța, numărul total de testări Babeș-Papanicolaou a fost de 11.993. Față de ținta de 50% din totalul femeilor eligibile în județ, acest indicator a fost de aproximativ 12%.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*