Bustul lui Ibrahim Themo, dezvelit la Medgidia

Bustul lui Ibrahim Themo, dezvelit la Medgidia
Bustul lui Ibrahim Themo, dezvelit la Medgidia

Joi, 14 iulie, în parcul din zona Spital a fost dezvelit bustul medicului oftalmolog Ibrahim Themo, personalitate importantă a culturii orașului Medgidia. Evenimentul a fost organizat de Asociația Liga Albanezilor din România în colaborare cu Primăria Medgidia.

La activitate au participat: primarul orașului Struga, Zladin Sela și viceprimarul Aslan Istrefi, reprezentantul Culturii, Învățământului și Sportului din Struga, Xheni Hazredini și nepotul lui Ibrahim Themo, profesor Remzi Pernaska. După vizita la Primăria Medgidia, oaspeții au fost conduși la Casa de Cultură „I. N. Roman”, la mormântul lui Ibrahim Themo din cimitrul musulman și la casa în care a locuit binecunoscuta personalitate.

Obiectivul principal al vizitei l-a constituit dezvelirea oficială a bustului medicului Ibrahim Themo, realizat de sculptorul Dragoș Cătălin Munteanu. O dată cu dezvelirea statuii, s-au depus și jerbe de flori. La acest eveniment au participat și subprefecții județului Constanța,  Levent Accoium și Anefi Ersun.

„Mă bucur că într-o perioadă în care, din păcate, cultura este lăsată într-un con de umbră, avem ocazia să reîmprospătăm memoria acestui remarcant patriot albanez. Prin forța sa interioară, Ibrahim Themo, această personalitate a lumii balcanice, a reușit să-și pună amprenta pe tot ceea ce a însemnat emanciparea și evoluția culturală a populației locale. Consider că acest moment omagial reprezintă în esență un gest de solidaritate și respect față de poporul albanez. Mulțumesc și pe această cale Asociației Liga Albanezilor din România și doamnei deputat Oana Manolescu –Președintele Asociației pentru că, prin acțiunile desfășurate de-a lungul timpului își îndeplinește cu succes menirea de a menține și  promova identitatea etnică a albanezilor din România”, a declarat primarul Valentin Vrabie.

La rândul ei, deputatul Oana Manolescu a adresat mulțumiri municipalității, exprimându-și speranța că generațiile viitoare vor păstra și cinsti monumentul dezvelit, învățând de la personalitățile marcante ale vremurilor trecute.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*