Banii și Spaimele Patriarhului

Călin Gavrilaș, editorialist Constanța News

Guvernul Cioloș a luat decizia nefinanțării BOR în anul fiscal 2016. În câteva minute, PF Daniel, a sărit ca ars văzându-și mamutul (Catedrala Neamului), nefinanțat și fără sorți de finalizare. Da, în cazul banilor, Daniel are reacție rapidă, iar în cazul Colectiv a durat vreo 3-4 zile ca să mormăie ceva legat de lipsa unei invitații din partea victimelor. Nu cred că miră pe nimeni că Biserica strămoșească e interesată doar de banii noștri, nu și de suferința noastră. Desigur, aici îi exceptăm pe preoții sinceri care tac și fac, ale căror fapte se văd rar, dar se simt adânc în sufletele noastre. Din păcate ei nu conduc Biserica, ei nu au niciun cuvânt de spus în marele Sinod al BOR.

De ce sare Patriarhul când statul îi spune că anul viitor nu mai alocă bani pentru mega-construcția Catedralei sau pentru alte proiecte ale BOR? Pentru că știe că istoria e curvă și consemnează în analele ei pe cel care inaugurează o clădire, nu pe cel care o construiește. Iar, orgoliul lui îl face să-și dorească repede finalizarea Catedralei, indiferent că poporul trece prin criză financiară, că statul se împrumută, sau că opinia publică îi cere să fie mai puțin lacom. Nu, el își dorește să dea cu trafaletul peste mega-construcția lui (să taie panglica în limbaj laic), să sfințească o biserică în care vor intra turiștii să-și facă poze, iar rugăciunea va fi una doar de fațadă.

Daniel, Patriarhul BOR, ne explică simplu că iși vrea înapoi banii și averile luate de Cuza prin legea secularizării și atunci ei, Biserica, vor fi autonomi. Nimic mai fals. Daniel uită să calculeze cât a plătit statul către BOR de atunci și până acum, peste 150 de ani de salarii și alte beneficii către clerici, astfel putea să fie mai temperat în ieșirea lui rapidă când vorbim de bani. În plus, poate el să ne spună din ce s-a constituit până la Cuza averea Bisericii? Din bunuri care au aparținut tot statului (în forma lui de organizare de atunci) sau din bunuri luate/furate de la diverși boieri sau țărani și date Bisericii pentru a-i mijloci domnului un ajutor spiritual sau material în rândul oamenilor. Biserica nu s-a născut bogată, a devenit bogată datorită lașității voievozilor care au impropietărit-o cumpărându-și astfel niște indulgențe mult clamate în catolicism.

Da, guvernul Cioloș a fost atent la vocea străzii și, din punctul acesta de vedere, și-a dat seama că o continuare a super-finanțării BOR nu face altceva decât să mărească distanța dintre stat și societate, o distanță care există și la nivelul bisericilor dar care nu-i interesează pe clerici. Încă n-am văzut în anii de criză a României (2009 – 2012) un arhiereu care să pună la dispoziția statului averea bisericii lui pentru a-l ajuta să iasă din impas. Dar, tot în aceeași perioadă, am văzut adrese ale Patriarhului către primari și către președinți de consilii județene prin care li se cereau bani, mulți bani pentru Catedrala lui.

Dar Biserica nu trăiește doar din banii Guvernului, ea absoarbe sume importante de la primării sau consilii județene, bani care se duc pentru construcții de locașuri de cult care nu se mai finalizează niciodată. Chiar și Constanța are șantiere bisericești vechi de peste zece ani care, parcă, nu se mai ridică niciodată. În spatele lor stau bani mulți veniți din bugete publice, acoperiți cu hârtii fictive, bani care au luat alte drumuri decât cele pentru care erau destinați. Doar instituții ca DNA sau Curtea de Conturi vor putea clarifica destinația reală a acestor fonduri publice.

Apoi, să nu uităm că banii publici destinați clericilor ,de multe ori au o altă traiectorie decât destinația inițială. În loc să ajungă la ei sub formă de salarii, se duc în anumite investiții private ale unor conducători de cult. De aceea, guvernul Cioloș a luat doar o primă măsură logică la adresa BOR, dar ea trebuie continuată cu controale care să urmărească traiectoria banilor publici plecați dinspre stat către Biserică. S-ar putea să descopere mari surprize…

Din toată această discuție pierd preoții sinceri, adevărații păstori de suflete care își rup de la gură pentru binele comunității și care nu au nicio vină pentru că mai marii lor deturnează fonduri publice în timp ce cer de la stat alți bani. În fața acestor adevărați preoți ar trebui să ne înclinăm, iar proiectele lor trebuie sprijinite în continuare.

Până una alta, așteptăm cu mare necuriozitate punctele de vedere ale purtătorilor de bărbi și de cuvinte, interimari sau nu, din cadrul BOR care ne vor explica pe un ton autoritar că suntem niște proști, secularizați, atei, lipsiți de cultură teologică, derbedei, că Cioloș nu e ortodox adevărat etc. O să uite să ne mulțumească pentru simplu fapt că, până acum, au trăit din banii noștri fiscalizați sau nefiscalizați pe care-i îndeasă în buzunarele adânci ale sutanelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*