Asociația Elevilor din Constanța solicită Guvernului să grăbească procedura de decontare a navetei școlarilor

Microbuzele școlare de la Peștera. FOTO Adrian Boioglu
Microbuze școlare. FOTO Adrian Boioglu

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) salută punerea în dezbatere publică, de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ), a proiectului Ordonanței de Urgență a Guvernului, prin care elevilor care studiază în altă localitate decâte cea de domiciliu le vor fi acoperite integral costurile aferente navetei.

Conform proiectului Ordonanței de Urgență, elevii navetisți ar urma să își achiziționeze abonamentul la jumătate de preț, subvenția către transportator urmând să fie acoperită de către Consiliul Județean. Ulterior, elevul își va deconta abonamentul la contabilitatea unității de învățământ, din banii proveniți prin finanțarea complementară, asigurată prin bugetul local și bani proveniți din sume defalcate de la bugetul național. Astfel, atât autoritățile centrale, cele locale și cele județene vor contribui într-un mod echitabil la asigurarea integrală a costurilor de transport pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Asociația Elevilor din Constanța solicită Guvernului României adoptarea acestui proiect până pe data de 12 septembrie, când vor debuta cursurile anului școlar 2016-2017. Adoptarea Ordonanței de Urgență până la momentul menționat este imperioasă pentru a produce efectele preconizate, de reducere a abandonului școlar în rândul elevilor proveniți din mediul rural, aflați în situație de risc.
După plafonarea decontării navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, în august 2013, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la cursuri. În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198,941 de copii navetiști, într-un singur an acesta scăzând la 163,872, cauză vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

„După nenumărate demersuri, care au durat aproape 3 ani, suntem pe punctul de a reveni la normalitate. Decontarea integrală a costurilor de transport pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu este o măsură de bun simț, într-un stat care sprijină accesul liber la educație pentru toți copiii săi, indiferent de mediul de proveniență sau venitul familiei. Este condamnabil faptul că timp de 3 ani de zile elevii navetiști cu o situație materială precară au fost nevoiți să părasească școala, din cauza indolenței statului român. Adoptarea Ordonanței în ședința de Guvern de săptămâna viitoare este deosebit de importantă, pentru ca aceasta să fie aplicată încă din prima zi de școală” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*