Asociația Elevilor din Constanța cere 7 milioane de lei în plus pentru finanțarea învățământului

Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța
Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța

Elevii constănțeni spun că învățământul este subfinanțat, așa că la dezbaterea pe marginea Bugetului pe 2016 au înaintat o propunere de suplimentare a sumelor alocate.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța (AEC) spun că din cele 7 milioane lei în plus, 5 milioane sunt destinați cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, iar 2 milioane de lei sunt necesari pentru mărirea fondului de burse.

Primăria Constanța a alocat doar 4 milioane de lei pentru cheltuielile materiale, bani insuficienți pentru a stopa problemele legate de eterna discuție a fondului școlii. AEC a mai solicitat și creșterea fondului destinat activităților de tineret la suma de 200.000 lei. Primăria a alocat acolo doar 80.000 lei.

“Primăria Municipiului Constanța a bugetat pentru învățământ, în anul 2016, suma de 22 milioane lei. Este un progres, dar este insuficient. Comparativ, municipiul Iași alocă pentru învățamânt suma de 38 milioane lei, iar municipiul Cluj-Napoca 55 milioane lei. Dacă propunerile noastre vor fi transpuse în bugetul adoptat vinerea aceasta, finanțarea învățamântului în municipiul Constanța va crește la 29 milioane lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii vor crește la 9 milioane lei, de la 4 milioane cât este propus în prezent.

Creșterea cheltuielilor materiale este imperioasă, acesta fiind singurul mod în care poate fi stopată colectarea fondului școli, în prezent elevilor fiindu-le ceruți bani pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cum ar fi: instrumentele de scris la clasă, schimbarea mobilierului clasei, papetărie etc. Este obligația autorităților locale să se îngrijească că elevii care studiază în respectiva localitate beneficiază de condiții optime de învățare. De asemenea, atragem atenția că autoritățile locale au obligația de a aloca bani în bugetul local pentru asigurarea pazei unităților școlare.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*