Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”

La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al milosteniei sfântului.

Miercuri, 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, marți, 5 decembrie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena II” (numită și „Catedrala Navigatorilor”, Str. Theodor Speranția, nr. 60) din Constanța.

 

Începând cu ora 8.30, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu (Str. Răzoare, nr. 68). La sfârșitul slujbei vor fi dăruite 300 de pachete alimentare ce conțin pește, dulciuri și fructe.
Duminică, 10 decembrie, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, jud. Constanța.

Viața Sfântului Ierarh Nicolae
Sf. Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi, prăznuit în toată lumea creştină. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuțile slujirii aproapelui. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani.
Tradiţia păstrează amintirea unor fapte minunate făcute de către Sfântul Nicolae: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial și a ajutat în chip minunat 3 fete sărace, care erau pe punctul de a-și vinde trupurile pentru a-și câștiga pâinea. Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al milosteniei sfântului.
Numele Sfântului Nicolae se traduce prin sintagma „victoria poporului”.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia
Joi, 7 decembrie, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4, zona Billa), așezământ de cult care își serbează hramul.
Vineri, 8 decembrie, de la ora 17.00 Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu tot la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța.
La această parohie credincioșii vor putea cinsti papucelul și crucea Sfântului Gherasim din Kefalonia (Grecia), ce vor fi aduse de la biserica „Sf. Nicolae” Grozăvești (București), miercuri, 6 decembrie, ora 16.00. Sfintele odoare vor rămâne la această biserică până duminică, ora 13.00.

Viața Sfintei Mucenițe Filofteia
Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege au atras ocări și bătăi din partea tatălui. Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat, a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul Sfintei Filofteia nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei este să ajungă aici. Sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.

Sfințire de casă praznicală
Sâmbătă, 9 decembrie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie va sfinți casa praznicală a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Murfatlar, apoi va oficia Sfânta Liturghie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*