Arhiepiscopia Tomisului dezminte informațiile legate de interzicerea accesului unor preoți în biserică

Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel
Piesa de teatru va avea loc la situl arheologic de lângă Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel

“Urmare a apariției în mediul online a informației că Patriarhia Română ar fi interzis accesul în clădirea Arhiepiscopiei Tomisului a preoților Nadoleanu Gheorghe, Cojocaru Ciprian–Ioan și Ștefan Aurelian (parte a dosarului DNA pe cazul Nazarcea), vă aducem la cunoștință că atât cei trei preoți, cât și Arhiepiscopia Tomisului, nu au cunoștință de o astfel de decizie a Patriarhiei Române.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ne-a comunicat faptul că Patriarhia nu a luat o astfel de decizie, fiind vorba de “speculații răuvoitoare, menite să forțeze Patriarhia să intervină”, a fost mesajul transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Marți, 25 octombrie, la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța (str. Dorobanți, nr. 64, zona Delfinariu), așezământ de cult care miercuri își serbează hramul.

Totodată, ierarhul va acorda bursele „Sf. Mc. Dimitrie” pentru 4 elevi olimpici, după cum urmează:
Cioacă Nicoleta – clasa VI A – Școala „Ciprian Porumbescu” – Constanța;
Cociu Elena – clasa V A – Școala „Ciprian Porumbescu” – Constanța;
Turcu Sofia – clasa VIII A – Școala „Ciprian Porumbescu” – Constanța;
Popescu Alexandru – clasa IX A – Seminarul Teologic „Sf. Dionisie Exiguul” – Constanța.

Aceste burse sunt în sumă de 200 de lei pentru fiecare elev și se acordă de trei ani, lunar, din inițiativa preotului paroh, Ilie Petre.

Miercuri, 26 octombrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Suceava.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.

Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.

Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

În noaptea de joi spre vineri (27 spre 28 octombrie), de la miezul nopții, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari (aflată în construcție), „Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”.

Sfântul Iachint de Vicina este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 28 octombrie. Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al XIV-lea şi a fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi sau la cetatea „Păcuiul lui Soare” de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.

Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei. Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana. În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş. Sfântul Sinod a decis canonizarea sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

În zilele de 28 și 29 octombrie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*