Ai suspiciuni cu privire la carnea de porc cumpărată? DSV poate să o testeze

Purceii au ajuns la vârsta sacrificării
Purceii crescuți în județul Constanța. FOTO Arhivă

Peste 2300 constănțeni au mers deja la DSV pentru a se asigura că porcul tăiat în gospodărie nu este bolnav.

În perioada 05.12.2016 – 19.12.2016, au fost examinate, pentru decelarea prezenţei Trichinella spp., un număr de 2325 probe, provenite de la porcii din gospodăriile populaţiei sacrificaţi tradiţional pentru consum familial.

În urma examinărilor trichineloscopice efectuate,  la un porc sacrificat pentru consum propriu într-o gospodărie din localitatea Poarta Albă, judeţul Constanţa s-a depistat prezenţa parazitului Trichinela spp. Ca urmare a acestui fapt şi în urma reconstituirii animalului în totalitate, s-a procedat la trimiterea acestuia către o unitate specializată de neutralizare prin incinerare.

Totodată, reamintim că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa.

De asemenea, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze toate produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, evitând achiziţionarea acestora din surse  necunoscute care nu pot dovedi provenienţa lor.

În această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;

Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;

Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;

Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;

Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 05.12.2016 – 08.01.2017,  la numărul unic de telefon (0786/577.007) la care populaţia poate sesiza orice neconformitate sau abatere de la legislaţia sanitară veterinară.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*