Afaceri ilegale cu diplome de atestare profesională depistate de procurori

Curtea de Apel și Tribunalul Constanța. FOTO Google Maps
Curtea de Apel și Tribunalul Constanța. FOTO Google Maps

Procurorii constănțeni au finalizat cercetările într-un dosar privind fapte de corupție, fiind trimise în judecată 36 de persoane. Acestea sunt acuzate de săvârșirea unui număr total de 120 infracțiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.

Persoanele trimise în judecată sunt: Burlacu Ștefan Vasile și fiica acestuia, Burlacu Cecilia Ana, cei administrau societatea comercială FANY B S.R.L., care era autorizată, în condițiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic; intermediari și persoane care au cumpărat diplome.

Potrivit referatului de trimitere în judecată, în sarcina inculpatului Burlacu Ștefan Vasile s-a reținut săvârșirea a 35 de infracțiuni, iar în sarcina inculpatei Burlacu Cecilia Anca s-a reținut săvârșirea a 14 infracțiuni.

Cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei doi inculpați au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.

În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați au solicitat și au primit diverse sume de bani, între 650 și 1500 lei per certificat.

Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor.

Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite.

Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării.

De la această firmă a obținut calificarea și Constantin Pavel, patronul firmei care s-a ocupat de mansardarea ilegală a restaurantului Beirut. Însă, în ceea ce privește faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele acestuia s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe, care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumția de nevinovăție.

Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupție.

Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor.

Cu privire la un alt inculpat, respectiv Vasea Ion, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a sesizat instanța competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, magistrații urmând a stabili primul termen.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*