20.000 tone de alge, strânse de pe plajele românești

Tone de alge adunate de pe plaje
Tone de alge adunate de pe plaje

Angajații Apele Române au adunat de la începutul anului şi până în prezent aproape 20.000 de tone de deşeuri de pe întreg litoralul românesc (90% sunt alge) şi a aplicat operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor  impuse  prin procesele verbale  întocmite în urma controalelor.

Aproximativ 20.000 de tone de alge adunate de pe litoral

Până la deschiderea sezonul estival, A.B.A. Dobrogea – Litoral a adunat de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deşeuri constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costineşti. În urma lucrărilor de igienizare manuală şi mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului şi până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deşeuri,.

În acest an, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce priveşte colectarea algelor de pe litoralul românesc este înregistrat în anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 t, în 2014 – 18.849 t, în anul 2013 – 9.565 t, în anul 2012 – 24.750 t.

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajaţii instiuţiei noastre strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu 45 de muncitori şi peste 20 de utilaje ( 5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacităţi, 4 buldoexcavatoare).

Pentru strâgerea algelor, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

Numai de pe un sector s-au adunat 600 de tone de deşeuri

O situaţie deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Navodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit sa predea plaja administratorului în condiţiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcţiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amenda în valoare de 5.000 de lei. Menţionăm că în urma dezafectării  construţiilor de pe sectorul Năvodari II s-au generat aproximativ 600 de tone de deşeuri. În urma igienizarii efectuate de Admnistratia Bazinala de Apă Dobrogea-Litoral, noul sector de plaja a fost scos la licitaţie şi a fost predat noilor operatori de plajă.

Controale pe toate sectoarele de plajă

De la sfârşitul lunii iunie, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acţiunile de control de colegii de la cele zece Admnistraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”. În perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale dintre care 2 avertismente şi 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafeţelor pe care sunt amplasate construcţiile care depăşesc dimensiunile prevazute în PUZ, etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancţionat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*