145 de ani de învăţământ românesc de marină

Academia Navală Mircea cel Bătrân. FOTO facebook
Academia Navală Mircea cel Bătrân. FOTO facebook

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” aniversează vineri, 17 noiembrie, 145 de ani de la înființare. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de activităţi organizate în perioada 14-17 noiembrie.

Marți, 14 noiembrie, între orele 12.00-14.00, Asociația Studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și studenții Universității Maritime Constanța organizează workshop-ul „De la țărm la țărm”.

Miercuri, 15 noiembrie, în intervalul orar 12.00-14.00, vor fi prezentate volumele „Pagini de istorie militară” – Andeea CROITORU, „Eroii neuitaţi din adâncuri, Războiul submarin în Marea” – Cdor.(r) dr. Ioan Damaschin și „De la Vedea la Marea Neagră” – Cam. fl. (r) Nicolae ŞTEFAN. În continuare, studenții civili și militari vor participa la workshop-ul intitulat „Excelență prin absolvenți”.

Joi, 16 noiembrie, în intervalul orar 13.00-14.00, va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa, comandorului prof.univ.dr. TOMASZ SZUBRYCHT, rectorul Academiei Navale din Gdynia, din Polonia, precum și titlul de Profesor Emerit, contraamiralului de flotilă (r) dr. VERGIL CHIȚAC.

Vineri, 17 noiembrie, ora 10.00, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” va organiza ceremonialul militar „145 de ani de învăţământ românesc de marină”, iar în intervalul orar 09.00-18.00, va avea loc cea de-a V-a ediție a Workshop-ului „Cercetare şi expertiză la Constanţa”, organizată de Asociaţia Generală a Inginerilor din România.

Înfiinţată la Galaţi în anul 1872, Şcoala Flotilei a reprezentat, în contextul creşterii rolului flotei militare şi civile, primul pas spre instituţionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor militare de Marină, precum şi racordarea învăţământului de specialitate la solicitările practicii sociale şi ale învăţământului naţional.

Ideea naşterii unei şcoli superioare de profil a fost susţinută multă vreme, dar abia în anul 1909, a fost înființată Şcoala Navală Superioară, la Constanţa. Organizarea Secţiei Marină de Comerţ, în cadrul aceleiaşi instituţii, în anul 1938, nu a reprezentat decât un răspuns al evoluţiei a învăţământului de marină.
După multe transformări, în august 1973, a luat naştere Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, în urma fuziunii celor două ramuri ale pregătirii puterii maritime naţionale, iar în anul 1990 s-a transformat în Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, instituţie destinată pregătirii şi perfecţionării ofiţerilor ingineri pentru Forţele Navale şi pentru Marina Comercială.

Spaţiul educaţional european, convenit cu ocazia Acordului de la Bologna, pune în concordanţă obiectivele învăţământului de marină cu cerinţele beneficiarilor academiei, Ministerul Apărării Naţionale şi Autoritatea Navală Română. Prin planurile de învăţământ pe care Academia Navală „Mircea cel Bătrân” le pune în aplicare, se răspunde exigenţelor Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare. În acelaşi timp, calitatea de naţiune membră a NATO a impus adaptarea planurilor de învăţământ militar la cerinţele de compatibilitate şi interoperabilitate între aliaţi.

Faptul că ofiţerii absolvenţi se ridică la „nivelul mondial de pregătire” este confirmat de orientarea selectivă a companiilor maritime pentru recrutarea de personal navigant brevetat, provenit de pe băncile academiei navale constănțene, profesionalismul ofiţerilor români participanţi la misiuni internaţionale, cât şi de faptul că numeroşi licenţiaţi ai acestei respectabile instituţii au urcat merituos pe cele mai de sus trepte ale ierarhiei militare şi sociale: comandanţi de armă, de unităţi şi mari unităţi, amirali, academicieni, oameni de ştiinţă, cadre universitare, pictori, scriitori, comandanţi de cursă lungă, manageri de flote, directori de companii de shipping şi crewing, demnitari de stat sau parlamentari.

Prin rezultatele sale notabile, dar și prin nenumăratele promoţii de ofiţeri specialişti, apreciaţi în ţară şi în străinătate, prin rezultatele foarte bune obţinute de studenţi la sesiunile de comunicări științifice și la concursurile profesionale, artistice sau sportive organizate la nivel naţional sau prin diversificarea relaţiilor de parteneriat cu instituţii similare din alte state, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și-a consolidat statutul de principal exponent al învăţământului românesc de marină, dar şi un nume emblematic pentru şcoala superioară românească.

Personalitate marcantă a comunităţii academice din Polonia, rectorul Academiei Navale din Gdynia, comandorul prof.univ.dr. TOMASZ SZUBRYCHT este doctor în Ştiinţe militare, cu contribuţii recunoscute la nivel internaţional în dezvoltarea învăţământului şi cercetării de marină.
Decernarea titlului de Profesor Emerit contraamiralului de flotilă (r) dr. VERGIL CHIȚAC, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, reprezintă recunoașterea rezultatelor remarcabile, obținute de-a lungul carierei didactice și de cercetare științifică în domeniul ingineriei navale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*